Åsa Romson ser en dyster situation för Sveriges unga.
1 av 5
Åsa Romson ser en dyster situation för Sveriges unga. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Hon vill motverka den med höjt studiebidrag, hyresrätter och sänkta trösklar för arbetslösa.
2 av 5
Hon vill motverka den med höjt studiebidrag, hyresrätter och sänkta trösklar för arbetslösa. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Presentation av överenskommelse för vård till papperslösa. Romson, Maria Ferm (MP), Tobias Billström (migrationsminister, M) och Göran Hägglund (socialminister, KD).
3 av 5
Presentation av överenskommelse för vård till papperslösa. Romson, Maria Ferm (MP), Tobias Billström (migrationsminister, M) och Göran Hägglund (socialminister, KD). - Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Romson och Gustav Fridolin valdes till språkrör på kongressen 2011.
4 av 5
Romson och Gustav Fridolin valdes till språkrör på kongressen 2011. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Miljödebatten försvann - även MP får ta på sig ansvaret för det, menar Romson.
5 av 5
Miljödebatten försvann - även MP får ta på sig ansvaret för det, menar Romson. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Åsa Romson: "Mycket hårdare för unga i dag än för 20 år sen"

"Om det är något som är svårt så är det att bli vuxen". Miljöpartiets ena språkrör i stor intervju om ungdomars Sverige, försvunnen miljödebatt och att kallas extremist.


Fem snabba med Åsa Romson

Senast sedda film: "Balladen om Marie Krøyer".

Senast lyssnat: U2:s album "Achtung Baby".

Senast lästa bok: "Den odödliga Henrietta Lacks", Rebecca Skloot.

Om du bjuder hem någon på middag - vad äter ni?: – Jag brukar övertala min sambo att han ska laga indiskt, det är han bra på.

Beskriv ditt parti med ett ord: Framtidstro.

STOCKHOLM. Sänkta trösklar för arbetslösa ungdomar, byggande av billiga hyresrätter och höjda studiebidrag. Det är Miljöpartiets språkrör Åsa Romsons recept mot den tillvaro som många unga lever i Sverige i dag.

– Om det är något som är svårt i dag så är det att bli vuxen. Både arbetsmarknaden och bostadsmarknaden är extremt hård för de unga nu, mycket hårdare än vad det var bara för 20 år sedan, säger hon.

Att hitta en bostad i någon av storstäderna är i det närmaste hopplöst. En färsk uträkning som P3 Nyheter gjort visar att bara tre procent av unga under 35 år hittar ett hem via bostadskön i våra tre största städer. Romson kallar situationen "hemsk" och ett "gigantiskt misslyckande".

– Man måste verkligen fokusera på byggandet av billiga hyresrätter. Det har under många år pratats ganska illa om hyresrätten som företeelse. Man har sålt ut mycket och låtit företagen bygga det som de tjänar mest pengar på, säger hon.

På Twitter lanserar hon en idé för att få plats med fler bostäder - gör om Bromma flygplats:

Vill höja studiebidraget

Arbetslösheten bland svenska ungdomar uppgick i SCB:s senaste undersökning till 22,2 procent. En knapp tredjedel av dessa var dock heltidsstuderande. Trots att man pluggar kan det vara svårt att kombinera studierna med jobb. Romson, som själv undervisat på högskola är lite trött på kraven på studenterna.

– Det är en sak att det ska vara tillåtet att jobba men problemet i dag är att man förutsätter det - då går det ut över undervisningen. Man måste få tid att vara student på heltid, inte hatta runt med tre jobb, säger hon.

Därför vill hon höja bidragsdelen med 300 kronor.

"Unga bryr sig mindre om plånboksfrågor"

När det talas om unga på arbetsmarknaden brukar det vara populärt att tala om "sänkta trösklar". Det vill säga att det ska bli billigare att ha unga anställda, till exempel genom lägre arbetsgivaravgift - eller sänkt lön. Miljöpartiet vill ha detta - men inte för de som redan jobbar.

– Det är viktigt att vi har låga trösklar men det är ju inte meningen att de ska bli utpekade som de som inte kan någonting. I många branscher kommer unga kommer in med många viktiga, nya kunskaper, säger Romson.

Bland partiets väljare återfinns en stor andel unga. Samtidigt är MP:s andra språkrör Gustav Fridolin den näst yngsta partiledaren, bara en månad äldre än Annie Lööf (C). Romson tror att ungdomarnas stöd beror på att de har lättare för att tänka långsiktigt - på miljön.

– Unga värderar ofta upp frågor som inte är så kallade plånboksfrågor. "Hur mycket sänkt inkomstskatt får jag?" - det är inte det som är det viktiga.

"Man kan inte gå runt och ha dåligt samvete"

Samtidigt har just miljödebatten avstannat helt. Efter klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 gick luften ur för många. Efter Al Gores film "En obekväm sanning" talades det klimat till och med i USA - nu är det som bortblåst. Och det är även Miljöpartiets fel.

– Vi har en väldigt viktig roll när det gäller att hålla klimat- och miljöfrågorna uppe högt på den politiska agendan. Misslyckandet att det har legat för lågt de senaste åren faller ju naturligtvis på oss också.

Romson och MP står för en linje att staten och myndigheter ska ha en större del av ansvaret för miljöval än individerna. Trots det finns det saker som även språkröret stör sig på i vardagen.

– Man kastar fimpar hur som helst. Det är inte bara att barn och hundar kan stoppa dem i munnen och att det är allmänt äckligt. Det är dessutom spridning av tungmetaller och kadmium till exempel. Det kan väl inte vara så svårt att slänga det som sopor? frågan hon sig.

Hon menar att man som medborgare är beroende av att det faktiskt lönar sig att välja rätt, sett till miljön. Man ska inte känna sig som en sämre människa för att man inte köper den några kronor dyrare ekologiska mjölken.

– Det är klart att man påverkar miljön varje dag, men det kan man inte gå runt och ha dåligt samvete för. Det blir inte världen bättre av heller, säger Romson.

"Extremisterna" Miljöpartiet

Efter Sverigedemokraternas intåg i riksdagen gick Miljöpartiet med i en uppgörelse om migrationspolitiken tillsammans med alliansregeringen. I och med detta har de nu ett faktiskt inflytande i flyktingfrågor, något som gett SD en naturlig ärkefiende. De ser MP som "extremister".

– Det ser jag inga problem med. Vi tycker att Sverigedemokraterna är ganska extremistiska när det gäller migrationsfrågan. De vill göra skillnad på person och person. Det tycker inte jag att man kan göra i dagens värld, säger Romson.

Samtidigt är det Sverigedemokraterna som är på väg att överta rollen som tredje största parti om man ska tro de senaste opinionsmätningarna. Varför går de framåt?

– Det är inte bara är sverigedemokrater utan kommunalråd från Socialdemokraterna och Moderaterna som är ute och viftar om att problemet i deras samhälle beror på "gruppen" utlandsfödda svenskar. Då legitimerar man SD:s synsätt.

Åsa Romsons tal i Almedalen 2012:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!