Erik Almqvist är i blåsväder efter videobråket.
1 av 2
Erik Almqvist är i blåsväder efter videobråket. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Men tabbarna är ett antal fler.
2 av 2
Men tabbarna är ett antal fler. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Här är Almqvists största snedsteg

Efter Expressens avslöjande om SD-toppens lögner om videobråket har nu Sverigedemokraterna valt att sparka Almqvist från sin tjänst. Men videobråket är inte första gången Almqvist varit i blåsväder.


Erik Almqvist

Efter avslöjandet om att Erik Almqvist uttalat sig rasistiskt i samband med ett bråk på Kungsgatan 2010 tvingas han nu lämna sina uppdrag. Det meddelade partiledaren Jimmie Åkesson under en presskonferens på onsdagen. Almqvist lämnar därmed sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson men också sin plats i partistyrelsen och verkställande utskottet.

STOCKHOLM. Sverigedemokraterna har valt att sparka partiets ekonomiska politiska talesperson, Erik Almqvists efter avslöjandet om rasistfilmen. Men vem är egentligen Erik Almqvist? Det är inte första gången han skapat rubriker. Nyheter24 listar Almqvists största snedsteg genom åren.

Vit-makt sångerna

Under våren 2009 sjöng Almqvist, då ordförande vid Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU), vit-makt sånger tillsammans med partiledare Jimmie Åkesson och den avlidna William Petzäll. Det hela skedde på en konferensresa till Tallin. Händelsen filmades i smyg av en reporter från Sveriges Radios program Kaliber, som gått med i partiet som medlem.

Videobråket

I juni 2010 hamnade Almqvist i bråk med komikern Soran Ismail på Kungsgatan i Stockholm. Incidenten filmades och Almqvist använde sig av uttryck som "babbe", "blatte-lover", och "hora" under bråket. Almqvist hävdade att det hela var en lögn att han skulle ha använt sig av dessa uttryck. Nu har Expressen släppt hela videon som filmades av Almqvists riksdagskollega Kent Ekeroth, där de hårda orden tydligt kan höras från Almqvist, vilket nu lett till att han har fått lämna sitt uppdrag.

Krogbråket

I början av september 2011 nekades Almqvist tillträde till en nattklubbs vip-avdelning och valde då att slå till vakten. Almqvist polisanmäldes och greps på plats. Själv nekade han det hela i Aftonbladet.

Fusket

Tidigare i juni i år avslöjade Nyheter24 att SD lurat Helsingborgs stad på över 800 000 kronor. Mellan 2004 och 2010 betalade kommunen ut hundratusentals kronor till SDU i Helsingborg som inte existerade mer än på pappret. Inför valet 2010 begärde SDU Riks att SD Helsingborg skulle skicka över dessa pengar.

Efter hot om uteslutning från bland annat Almqvist, riksdagskollegan Richard Jomshof och partisekreterare Björn Söder fick SDU Riks 100 000 kronor av SD Helsingborg, detta trots att de inte hade rätt till dessa pengar. Partistyrelsen kände till fusket men valde att inte stoppa utbetalningarna eller att incidenten utreddes.

Motionerna

Förra månaden lade Almqvist och partikollegan Mattias Karlsson fram en motion om att första maj som helgdag skulle avskaffas eftersom detta är en "kommunistdag". I en annan motion av de båda från förra månaden, där de gick till attack mot svenskfientligheten, föreslogs att statligt stöd endast skulle gå till antirasistiska organisationer som även arbetade mot svenskfientligheten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!