Enligt krogvakten skrek Almqvist "blattejävel" åt honom flera gånger.
1 av 4
Enligt krogvakten skrek Almqvist "blattejävel" åt honom flera gånger.
Krogbråket inträffade på en nattklubb på Stureplan i september 2011.
2 av 4
Krogbråket inträffade på en nattklubb på Stureplan i september 2011. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Under onsdagen tvingades Almqvist lämna alla sina politiska uppdrag.
3 av 4
Under onsdagen tvingades Almqvist lämna alla sina politiska uppdrag. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Almqvist beskrev gårdagen som den värsta och mest skamfyllda i hans liv.
4 av 4
Almqvist beskrev gårdagen som den värsta och mest skamfyllda i hans liv. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Vakten: Almqvist skrek blattejävel åt mig

Erik Almqvist har sparkats från sina politiska uppdrag efter att uttalat sig rasistiskt. Nu kommer uppgifter om att Almqvist flera gånger kallade en krogvakt för "blattejävel" under ett uppmärksammat krogbråk i september 2011.


Almqvist: "Vakten störde sig på min närvaro"

Erik Almqvists historia går tvärt emot vaktens. Almqvist hävdar att det var uppenbart att vakten störde sig på honom och därför nekade honom inträde. Senare ska vakterna ha gett sig på honom.

– Vi väntade där ett tag och när vi frågade om vi skulle stå kvar eller gå dök vakten och en kollega på mig och trycker ner min nacke, de trycker ner mig och drar mig inåt mot ett rum, har Almqvist tidigare sagt till Nyheter24.

– De hann inte få något riktigt grepp innan Säpokillarna grep in. Vakterna visste inte att de var med och då blev de skärrade och sa "sorry, sorry", säger Erik Almqvist.

STOCKHOLM. Sverigedemokraternas Erik Almqvist tvingades lämna alla sina politiska uppdrag under gårdagen efter att ha uttalat sig rasistiskt vid ett uppmärksammat bråk i Stockholm den 3 juni 2010. 

Erik Almqvist har berättat att han mådde dåligt under perioden och att han ångrar sina handlingar. Men drygt ett år senare, den 3 september 2011, var han inblandad i ännu ett bråk med en vakt under en krogrunda. Nu berättar en mycket nära vän till Stureplansvakten som har god insyn i fallet om hur Almqvist betedde sig aggressivt och uttalade sig rasistiskt även då.

– Han skrek det flera gånger, "din jävla blattejävel", säger en nära vän till vakten, till Nyheter24.

Almqvist hävdar att han blev attackerad av en vakt på en nattklubb på Stureplan. Vakten menar i sin tur att det var Almqvist som gav sig på honom. Vaktens version backades upp av Stureplansgruppens marknadschef Johan Rydevärn.

– Efter att ha blivit nekad om och om igen blir han ytterst aggressiv och slår ordningsvakten i ansiktet, sa Johan Rydevärn tidigare till SvD.

"Almqvist kallade vakt för blattejävel"

Händelsen polisanmäldes av både Almqvist och vakten, men utredningarna lades snabbt ner. Efter att ha sett Expressens videoklipp reagerade krogvakten starkt, berättar vännen för Nyheter24.

Bråket startade när Almqvist inte blev insläppt i vip-avdelningen V på Sturecompagniet. Enligt vakten stod politikern inte på gästlistan och när han vägrades inträde blev han förbannad.

– Efter mycket om och men blev det tumult och Almqvist klappade till vakten i ansiktet flera gånger. Sedan hoppade Säpovakterna in, berättar vännen, och fortsätter:

– De tog bort honom därifrån och vakten gick ner och sa till de andra vakterna att aldrig släppa in honom igen. Då försökte Almqvist hoppa på honom vid stora entrén och skrek blattejävel och att han skulle få sparken.

Besviken på att fallet lades ned

Vakten är djupt besviken över att åklagaren lade ned fallet. Enligt vaktens uppgifter såg Säpovakterna när Almqvist slog honom samt när han kallade honom för "blatte", men i förhör förklarade de att de varken sett eller hört något.

– Hade det varit en normal människa hade han fått ett straff. Det är först nu när de har en videofilm som han åker dit, men ska han inte straffas för det han gjorde mot vakten? Hans vittnen fick inte ens chans att vittna. Han förstår dock Säpovakterna eftersom de måste skydda sin klient. 

Se Expressens uppmärksammade videoklipp här:



/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!