Kent Ekeroth tar en paus från uppdraget som rättspolitisk talesperson.
1 av 3
Kent Ekeroth tar en paus från uppdraget som rättspolitisk talesperson. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Erik Almqvist, Ekeroth och Christian Westling.
2 av 3
Erik Almqvist, Ekeroth och Christian Westling. - Foto: SCANPIX / Montage
Erik Almqvist tvingades lämna sina förtroendeuppdrag i partiet på onsdagen.
3 av 3
Erik Almqvist tvingades lämna sina förtroendeuppdrag i partiet på onsdagen. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Efter skandalfilmen - Ekeroth tar timeout

Den nya filmen blev för mycket. Nu tar Kent Ekeroth timeout från sina uppdrag i Sverigedemokraterna.


Detta har hänt

2010: I juni strax innan valet hamnar SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling i bråk med komikern Soran Ismail. Bråket får stor uppmärksamhet i media och Erik Almqvist försvarar sig i en video där han säger att "sanningen kommer alltid fram".

2012: Tisdagen den 13 november ljuger Almqvist för Expressens reporter och hävdar att han inte har sagt ord som "babbe", "blatte-lover", "fitta" och "hora" i samband med bråket. På onsdagen den 14 november publiceras en film som visar att Almqvist inte talade sanning. Kort därefter håller Sverigedemokraterna ett krismöte. Sen meddelar Jimmie Åkesson att Almqvist sparkats från alla sina uppdrag i SD. 

2012: Torsdagen den 15 november publicerar Expressen nya klipp som visar hur Ekeroth attackerar en ung kvinna och hur de tre SD-männen beväpnar sig med järnrör. Senare kommer beskedet att Kent Ekeroth tar timeout från rollen som rättspolitisk talesperson. På torsdagsmorgonen meddelades det att Kent Ekeroth tar en time-out.

STOCKHOLM. Filmklippen som visat hur Kent Ekeroth knuffat en ung tjej och beväpnat sig med järnrör verkar till slut ha blivit droppen för partiet. Nu meddelar Sverigedemokraterna att han tar timeout.

"Kent Ekeroth har på eget initiativ i samråd med partiledningen beslutat att tills vidare ta timeout från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Orsaken är den uppkomna situationen som gör att utsikterna för Kent Ekeroth att företräda partiet på ett bra sätt för tillfället är mycket begränsade.

Denna timeout inleddes i praktiken under gårdagen och samtliga engagemang från Kent Ekeroths sida inom ramen för hans uppdrag som rättspolitisk talesperson har bokats av för resterande del av den här veckan och hur det blir senare är vid detta tillfälle inte klart. Kent Ekeroth kommer senare under dagen att kommentera hur han upplever situationen och hur han ser på bakgrunden till det som inträffade i centrala Stockholm för två år sedan", skriver partiet i ett pressutskick.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund vet inte hur eller när Ekeroth kommer att kommentera det hela. Han kan inte heller ge besked om vad Åkesson tycker om de nya klippen.

– Jag har inte mer information just nu. Jag vet helt enkelt inte. Du får återkomma under dagen, säger han till Nyheter24.

Personligen anser dock Bylund att Ekeroths uppträdande inte är okej.

– Min personliga reflektion är att det som är svårast att hantera är de ord som Erik nämnde i filmen i går. Det är det som är det tunga för partiet egentligen. Men Kent Ekeroth uppvisar ju ett olämpligt beteende, säger han till Dagens Media.

Almqvist fick gå

De senaste dagarna har varit kaotiska för SD-ledningen. Expressens avslöjanden om festnatten i juni 2010 har redan lett till att finanspolitiske talespersonen Erik Almqvist lämnat alla sina förtroendeuppdrag och uppmanats lämna riksdagen.

Expressens nya filmklipp, som publicerades på torsdagsmorgonen, visar hur SD-männen Ekeroth, Almqvist och Christian Westling beväpnar sig med järnrör för att "försvara sig" mot en berusad man.

– Killen stod och skrek att han var Original Gangsters och att vi skulle dö, att vi skulle få vad vi förtjänar, sa Westling till Nyheter24 tidigare under morgonen.

Hjälpt Avpixlat

Ekeroth har varit ett tungt namn för Sverigedemokraterna de senaste åren, framför allt på nätet. Han har upplåtit ett bankkonto till främlingsfientliga sajten Avpixlat (tidigare Politiskt inkorrekt) och även hjälpt dem med att köpa domäner.

Han gick till val på att stoppa islamiseringen och införa hårdare straff.

Här är skandalfilmen där de beväpnar sig med järnrör:

Här knuffar Kent Ekeroth en kvinna i en bil:

Här skandalfilmen som blev för mycket för Erik Almqvist:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.