Erik Almqvist och Kent Ekeroth ger Jimmie Åkesson huvudvärk.
1 av 4
Erik Almqvist och Kent Ekeroth ger Jimmie Åkesson huvudvärk. - Foto: SCANPIX / Montage
Olle Larsson, en av de politiska vildarna som kan komma in i riksdagen.
2 av 4
Olle Larsson, en av de politiska vildarna som kan komma in i riksdagen. - Foto: SCANPIX / Härjedalens kommun
Markus Wiechel ersätter Erik Almqvist om han lämnar riksdagen.
3 av 4
Markus Wiechel ersätter Erik Almqvist om han lämnar riksdagen. - Foto: Sverigedemokraterna
Carina Herrstedt.
4 av 4
Carina Herrstedt. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Politisk vilde kan ersätta SD:s skandalmän

Om Erik Almqvist och Kent Ekeroth skulle lämna riksdagen blir partitoppens mardröm verklighet. Då kommer minst en politisk vilde in på ett SD-mandat.


Detta har hänt

2010: I juni strax innan valet hamnar SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling i bråk med komikern Soran Ismail. Bråket får stor uppmärksamhet i media och Erik Almqvist försvarar sig i en video där han säger att "sanningen kommer alltid fram".

2012: Tisdagen den 13 november ljuger Almqvist för Expressens reporter och hävdar att han inte har sagt ord som "babbe", "blatte-lover", "fitta" och "hora" i samband med bråket. Dagen efter publiceras filmen som motbevisar honom. Kort därefter tvingas han lämna sina förtroendeuppdrag i partiet.

2012: Torsdagen den 15 november publicerar Expressen nya klipp som visar hur Ekeroth attackerar en ung kvinna och hur de tre SD-männen beväpnar sig med järnrör. Senare kommer beskedet att Kent Ekeroth tar timeout från rollen som rättspolitisk talesperson.

STOCKHOLM. Här är kaoset Sverigedemokraternas ledning är rädda för. Om Erik Almqvist och Kent Ekeroth skulle lämna riksdagen kommer minst en politisk vilde in på SD-mandaten.

Almqvist sa på onsdagen att han den närmaste tiden ska fundera på hur han ska göra med sin riksdagsplats. Partiledaren Jimmie Åkesson sa att man bett honom att "noga överväga" om han ska sitta kvar. Om Almqvist väljer att lämna kliver förtalsdömde Markus Wiechel in i riksdagen.

Bakom Wiechel på riksdagslistan finns två namn som partitoppen aldrig vill se sitta på ett SD-mandat i riksdagen.

Anna Hagwall, lokalpolitiker i Rättvik, anklagade riksdagsledamoten och andre vice partiordföranden Carina Herrstedt för att ha kuppat bort henne från SD-kvinnor. Olle Larsson, kommunpolitiker i Härjedalen, lämnade partiet 2011. Han satt som politisk vilde ett tag men har nu bildat det egna Härjedalspartiet. 

Hur går det med Bojeruds hälsa?

Något som också oroar ledningen är 68-årige ledamotens Stellan Bojeruds hälsa, uppger en SD-källa. Lämnar han riksdagen ökar risken för att någon av de politiska vildarna ska komma in ytterligare.

– Vi får se hur det går med min hälsa, säger Bojerud, som ersatte avlidne William Petzäll, till Nyheter24.

Wiechel skandalomsusad

Norrköpingspolitikern Wiechel har även varit i blåsväder senare. Han anklagades för att ha förskingrat 100 000 kronor. Snart kan han sitta i Sveriges högst beslutande organ.

– Jag hoppas på det bästa. Jag vet inte vad det bästa är just nu, jag är dåligt insatt i vad som skett, säger han till Norrköpings Tidningar.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel påstods det att Wiechel hotat att bränna ner valstugor. Detta var felaktigt och handlade om en av hans partikamrater i Norrköping. Nyheter24 ber om ursäkt för det inträffade.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.