undefined
1 av 7
undefined - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
undefined
2 av 7
undefined - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
undefined
3 av 7
undefined - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
undefined
4 av 7
undefined - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
5 av 7
- Foto: SCANPIX / Faksimil Expressen
6 av 7
- Foto: SCANPIX / Montage
7 av 7
- Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Ekeroths försvar: "Jag skäms"

Vid lunchtid på torsdagen tog Kent Ekeroth bladet från munnen efter skandalfilmerna. Han ångrar att han "försatte sig i den situationen".


Detta har hänt

2010: I juni strax innan valet hamnar SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling i bråk med komikern Soran Ismail. Bråket får stor uppmärksamhet i media och Erik Almqvist försvarar sig i en video där han säger att "sanningen kommer alltid fram".

2012: Tisdagen den 13 november ljuger Almqvist för Expressens reporter och hävdar att han inte har sagt ord som "babbe", "blatte-lover", "fitta" och "hora" i samband med bråket. På onsdagen den 14 november publiceras en film som visar att Almqvist inte talade sanning. Kort därefter håller Sverigedemokraterna ett krismöte. Sen meddelar Jimmie Åkesson att Almqvist sparkats från alla sina uppdrag i SD. 

2012: Torsdagen den 15 november publicerar Expressen nya klipp som visar hur Ekeroth attackerar en ung kvinna och hur de tre SD-männen beväpnar sig med järnrör. Senare kommer beskedet att Kent Ekeroth tar timeout från rollen som rättspolitisk talesperson.

STOCKHOLM. Han tog timeout efter att ha setts knuffa in en tjej i en bil och beväpna sig med järnrör. På torsdagen pratade Kent Ekeroth för första gången med medierna efter skandalfilmerna som Expressen avslöjat.

– Jag ångrar att jag försatte mig i den situationen. Jag borde ha lämnat platsen, säger han till Sveriges Radio.

En ny filmsnutt visar hur de tre inblandade - Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling - beväpnar sig med järnrör för att förbereda sig för en sammandrabbning med den berusade mannen som Almqvist tidigare under kvällen kallat "blatte-lover".

– Alltså, vi vill inte göra någonting, vi försvarar oss. Vi försvarar oss, säger Ekeroth i skandalfilmen, som också är internationell sekreterare, bakom kameran.

"Jag skäms"

I efterhand skäms riksdagsledamoten.

– Det som hände är inget jag är stolt över, det är något som jag skäms över. Det ska jag vara väldigt klar med. Det som hände var att jag filmade, men jag borde ha undvikit situationen, säger han.

Ekeroth vill överhuvudtaget inte gå in på om han kommer att sitta kvar i riksdagen efter sin timeout.

– Just nu tar jag en paus från att stå i offentlighetens ljus. Sen hur vi gör med mina positioner får vi ta ställning till senare.

Enligt presschefen Martin Kinnunen kommer partiledaren Jimmie Åkesson att uttala sig senare under torsdagen.

"Skönt att ingen av oss backar"

När de tre sverigedemokraterna hör polissirener lägger de ner rören och går ner för att polisanmäla mannen. I slutet av filmsekvensen hyllar den rättspolitiske talespersonen sina partikamrater.

– Det är skönt att se att ingen av oss backar i alla fall.

"Skrek att vi skulle dö"

För Nyheter24 berättade Westling tidigare under torsdagen att det var rimligt att de alla tre beväpnade sig.

– Killen stod och skrek att han var Original Gangsters och att vi skulle dö, att vi skulle få vad vi förtjänar, sa han då.

På onsdagen tvingades Almqvist att avgå från sina roller som finanspolitisk talesperson, partistyrelseledamot och ledamot i verkställande utskottet. På en presskonferens meddelade han sedan att han ska fundera på hur han ska göra med sin riksdagsplats. Om Almqvist lämnar riksdagen är det förtalsdömde Norrköpingspolitikern Markus Wiechel som ersätter honom.

Här är skandalfilmen där de beväpnar sig med järnrör:


Här knuffar Kent Ekeroth en kvinna i en bil:


Här skandalfilmen som blev för mycket för Erik Almqvist:


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.