Jimmie Åkesson pressades hårt när han trädde fram under torsdagen för att prata om skandalfilmen.
1 av 7
Jimmie Åkesson pressades hårt när han trädde fram under torsdagen för att prata om skandalfilmen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Jimmie Åkesson ska använda Kent Ekeroths time-out till att fundera över hans kollegas framtid.
2 av 7
Jimmie Åkesson ska använda Kent Ekeroths time-out till att fundera över hans kollegas framtid. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Åkesson menar att han inte vill ta några beslut i affekt.
3 av 7
Åkesson menar att han inte vill ta några beslut i affekt. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Jimmie Åkesson intervjuas om skandalfilmen.
4 av 7
Jimmie Åkesson intervjuas om skandalfilmen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
I TV4:s teveprogram "Veckans politik" hävdade Åkesson att han själv sover med ett baseballträ bredvid sängen.
5 av 7
I TV4:s teveprogram "Veckans politik" hävdade Åkesson att han själv sover med ett baseballträ bredvid sängen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Åkesson tillsammans med hans pressekreterare Linus Bylund.
6 av 7
Åkesson tillsammans med hans pressekreterare Linus Bylund. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Åkesson intervjuas av norska NRK.
7 av 7
Åkesson intervjuas av norska NRK. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Åkessons om järnrörsskandalen: "Kände inte till hela filmen"

Jimmie Åkesson om Kent Ekeroth: "Under time-outen så ska vi och Kent fundera på hans framtid i partiet."


Detta har hänt:

2010: I juni strax innan valet hamnar SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling i bråk med komikern Soran Ismail. Bråket får stor uppmärksamhet i media och Erik Almqvist försvarar sig i en video där han säger att "sanningen kommer alltid fram".

2012: Tisdagen den 13 november ljuger Almqvist för Expressens reporter och hävdar att han inte har sagt ord som "babbe", "blatte-lover", "fitta" och "hora" i samband med bråket. På onsdagen den 14 november publiceras en film som visar att Almqvist inte talade sanning. Kort därefter håller Sverigedemokraterna ett krismöte. Sen meddelar Jimmie Åkesson att Almqvist sparkats från alla sina uppdrag i SD. 

2012: Torsdagen den 15 november publicerar Expressen nya klipp som visar hur Ekeroth attackerar en ung kvinna och hur de tre SD-männen beväpnar sig med järnrör. Senare kommer beskedet att Kent Ekeroth tar timeout från rollen som rättspolitisk talesperson.

STOCKHOLMJimmie Åkesson vägrar ge besked om Kent Ekeroths framtid och menar att han inte sett de nya delarna i filmen som Expressen publicerade under onsdagen och torsdagen. 

– Vi ska använda time-outen till att fundera över hans framtid, sa Åkesson på torsdagen.

– Nu måste vi fundera över hur vi ska hantera det här. Vi kommer inte fatta några besluter i affekt.

Har du känt till de nya delarna i filmen som Expressen publicerat? 

– Jag vet inte hur mycket av filmen vi har känt till tidigare. Det jag känner till är kopplat till Erik Almqvist ska ha riktat en spark mot personen i filmen.  

– Jag ställde frågan då om det har hänt och varför det har hänt. Sedan bad jag om att få se sekvensen och då skickade Kent över en del små korta sekvenser där han blir attackerad, säger Åkesson.

Åkessons svar kan tolkas som att Ekeroth och Almqvist valt att dölja sanningen även för sin egen partiledare. Enligt uppgifter till Nyheter24, från två olika källor, har Åkesson inte känt till de nya delarna i filmen. 

"Två olika saker"

Åkesson menar samtidigt att Almqvist och Ekeroth brutit mot partiets regler - men på olika sätt. 

– Jag tycker att den här historien är en annan sak. Här finns inga uppenbarliga politiska överträdelser, säger Åkesson. 

SD-ledaren var väldigt upprörd över Ekeroths och Almqvists uppträdanden. 

– Det här är naturligtvis ett olyckligt sammanhang som de befinner sig i. 

Kent Ekeroth ångrar sig

Tidigare under torsdagen meddelade Kent Ekeroth att han kommer att ta en time-out efter att ha setts knuffa in en tjej i en bil och beväpna sig med järnrör. Under förmiddagen pratade Kent Ekeroth för första gången med medierna efter skandalfilmerna som Expressen avslöjat.

– Jag ångrar att jag försatte mig i den situationen. Jag borde ha lämnat platsen, säger han till Sveriges Radio.

En ny filmsnutt visar hur de tre inblandade - Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling - beväpnar sig med järnrör för att förbereda sig för en sammandrabbning med den berusade mannen som Almqvist tidigare under kvällen kallat "blatte-lover".

– Alltså, vi vill inte göra någonting, vi försvarar oss. Vi försvarar oss, säger Ekeroth i skandalfilmen, som också är internationell sekreterare, bakom kameran.

"Jag skäms"

I efterhand skäms riksdagsledamoten.

– Det som hände är inget jag är stolt över, det är något som jag skäms över. Det ska jag vara väldigt klar med. Det som hände var att jag filmade, men jag borde ha undvikit situationen, säger han.

Ekeroth vill överhuvudtaget inte gå in på om han kommer att sitta kvar i riksdagen efter sin timeout.

– Just nu tar jag en paus från att stå i offentlighetens ljus. Sen hur vi gör med mina positioner får vi ta ställning till senare.

"Skönt att ingen av oss backar"

När de tre sverigedemokraterna hör polissirener lägger de ner rören och går ner för att polisanmäla mannen. I slutet av filmsekvensen hyllar den rättspolitiske talespersonen sina partikamrater.

– Det är skönt att se att ingen av oss backar i alla fall.

"Skrek att vi skulle dö"

För Nyheter24  berättade Westling tidigare under torsdagen att det var rimligt att de alla tre beväpnade sig.

– Killen stod och skrek att han var Original Gangsters och att vi skulle dö, att vi skulle få vad vi förtjänar, sa han då.

På onsdagen tvingades Almqvist att avgå från sina roller som finanspolitisk talesperson, partistyrelseledamot och ledamot i verkställande utskottet. På en presskonferens meddelade han sedan att han ska fundera på hur han ska göra med sin riksdagsplats. Om Almqvist lämnar riksdagen är det förtalsdömde Norrköpingspolitikern Markus Wiechel som ersätter honom

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!