undefined
1 av 4
undefined - Foto: SCANPIX / Montage
Almqvist lämnade sina uppdrag på onsdagen.
2 av 4
Almqvist lämnade sina uppdrag på onsdagen. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Ekeroth har tagit en timeout.
3 av 4
Ekeroth har tagit en timeout. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Partiledaren Jimmie Åkesson har pressats hårt.
4 av 4
Partiledaren Jimmie Åkesson har pressats hårt. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Nu utreds SD-männen efter skandalfilmen

Det kommer att inledas en förundersökning mot SD-topparna efter skandalfilmen. De kan fällas för hets mot folkgrupp - och kanske även förberedelse till misshandel.


Detta hände förra veckan

Tisdag: Almqvist hävdar att han inte sagt "babbe" eller liknande.
Onsdag: Filmen bevisar Almqvists tilltag. Han tvingas lämna sina förtroendeuppdrag men stannar tills vidare i riksdagen.
Torsdag: Nya klipp visar hur SD-männen beväpnar sig med järnrör. Ekeroth tar timeout från rollen som rättspolitisk talesperson.
Fredag: SD-topparna polisanmäls. Tidigare under dagen har det avslöjats att de skojade om Original Gangsters - trots att de skyllt järnrören på att de var rädda.

STOCKHOLM. Överåklagare Mats Åhlund kommer att gå vidare med polisanmälningarna mot sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling efter skandalfilmen som Expressen publicerat klipp från.

– Jag kommer att titta vidare på det här, säger överåklagaren han till Nyheter24.

"Får inte uttömmande svar bara av att titta på filmerna"

Det brott som just nu utreds är hets mot folkgrupp, det vill säga att de smädat en viss grupp människor.

– Jag får inte uttömmande svar av att bara titta på filmerna, säger han och fortsätter:

– För att det ska bli hets mot folkgrupp ska det spridas till fler än ett fåtal. Om det inte är hets mot folkgrupp kan det vara förolämpning men då är det preskriberat eftersom det gått mer än två år.

Åhlund ska nu även se över om händelsen där SD:arna beväpnar sig med järnrör kan räknas som förberedelse till misshandel. I så fall kommer han att inleda en förundersökning även för den händelsen. Beslut om det väntas i nästa vecka.

Kommer ni att hålla förhör med de berörda Sverigedemokraterna i filmen?

– Vi kommer att vidta vissa utredningsåtgärder ja. 

Åklagaren hoppas att förundersökningen inte ska ta speciellt lång tid. Polisen i Linköping kommer att ha hand om utredningen eftersom de har störst kapacitet just nu.

I förra veckan avslöjade Expressen att finanspolitiske talespersonen Almqvist kallat personer för "babbe" och "lilla horan" och att han tillsammans med Ekeroth och Westling beväpnat sig med järnrör. Samtliga tre har på ett eller annat sätt lämnat sina förtroendeuppdrag i partiet. Det har även inletts ett uteslutningsärende som ska utredas av partiets medlemsutskott.

Här är klippen som kan fälla SD:arna:


 

Här är skandalfilmen där de beväpnar sig med järnrör:


 

Här knuffar Kent Ekeroth en kvinna i en bil:


 

Här skandalfilmen som blev för mycket för Erik Almqvist:




/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.