"På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor"
1 av 3
"På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor" - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling har alla fått lämna sin officiella uppdrag för Sverigedemokraterna.
2 av 3
Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling har alla fått lämna sin officiella uppdrag för Sverigedemokraterna. - Foto: SCANPIX / Montage
Jimmie Åkesson har haft en tuff vecka bakom sig.
3 av 3
Jimmie Åkesson har haft en tuff vecka bakom sig. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Kent Ekeroth lämnar sitt uppdrag

Sverigedemokraten Kent Ekeroth lämnar sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Det betyder att han inte kommer delta i fler utskottsarbeten i riksdagen dock kommer han fortsätta arbeta som ledamot, det skriver SD i ett pressmeddelande.


Detta har hänt

Förra veckan avslöjade Expressen att finanspolitiske talespersonen Almqvist kallat personer för "babbe" och "lilla horan" och att han tillsammans med Ekeroth och Westling beväpnat sig med järnrör. Samtliga tre har på ett eller annat sätt lämnat sina förtroendeuppdrag i partiet. 

I ett pressmeddelande skriver Kent Ekeroth: 

"Det är min fasta övertygelse att Sverigedemokraternas förslag om långtgående reformer på det rättspolitiska området är nödvändiga beståndsdelar i byggandet av ett bättre samhälle. På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor."

SD har sagt att de på torsdagen kort ska presentera två nya talespersoner som ska ersätta Erik Almqvist och Kent Ekeroth

Ekeroth meddelar han att han inte kommer att ge några intervjuer kring beslutet.

Utesluts inte

Presschefen Martin Kinnunen menar att det mesta tyder på att Ekeroth kommer att sitta kvar i riksdagen - som sverigedemokrat. Detta trots uteslutningsärendet som påbörjats mot honom, Almqvist och Christian Westling.

– Egentligen är det en skild process som ligger på en annan del av partiet, men partigruppen tycker ju, och det gör även Kent, att han ska sitta kvar i riksdagen, säger Kinnunen till Aftonbladet.

Sverigedemokraterns gruppledare i riksdagen Björn Söder välkomnar Ekeroths besked:

"Ekeroth ger genom detta beslut prov på självrannsakan och gott omdöme. Ekeroth har en svår uppgift framför sig med att återuppbygga det förlorade förtroendet. Med tanke på att han såhär långt under mandatperioden har varit en av riksdagens hårdast arbetande ledamöter, så både tror och hoppas jag dock att han kommer att klara uppgiften."

På torsdagen ska SD presentera en ny laguppställning i riksdagen. Då kommer besked om vem som ersätter Ekeroth samt om vem som tar över efter Almqvist som finanspolitisk talesperson. Johnny Skalin, som tidigare hade den positionen, har tillfälligt fått ersätta honom.

Här är klippen som fällde SD-topparna:


 

Här är skandalfilmen där de beväpnar sig med järnrör:


 

Här knuffar Kent Ekeroth en kvinna i en bil:


 

Här skandalfilmen som blev för mycket för Erik Almqvist:




/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!