Folkpartiskandalen blev ett uppvaknande

Sent på onsdagen kallade folkpartiet till krismöte efter att det avslöjats hur två folkpartister gjort flera rasistiska utspel.


Detta har hänt

Lundbom avslöjades med kommentarer på flera främlingsfientliga sajter. Han hade även skrivit blogginlägg med ord som "zoomalier" och hävdat att mångkultur gör oss sjuka. Nyheter24 kunde sedan rapportera att han tidigare skrivit att han vill att polisen ska skjuta ned personer som talar "rinkebysvenska".

Ungdomsförbundet Luf:s ordförande Linda Nordlund krävde på tisdagen att han avgår eller utesluts. Folkpartiet på riksnivå hänvisade dock hela tiden till länsförbundet i Södermanland.

På tisdagen avgick gruppledaren Benedicks självmant efter att ha ljugit för Nyheter24 om sina blogginlägg och försökt ändra i dem men ertappats.

Folkpartisterna Göran Lundbom och Göran Benedicks har tvingats avgå från alla sina uppdrag. Detta efter att Nyheter24 och allinasfrittsverige.nu avslöjat hur det gång på gång gjort flera rasistiska utspel. Skandalen har slagit hårt mot partiet som på onsdagskvällen kallade till ett krismöte. 

– Jag visste inte om att de bloggade men det här blev ett uppvaknande. Vi har diskuterat det som hänt men vet inte just nu hur vi ska ta det vidare, säger Thomas Stääv, ordförande för Folkpartiet i Södermanland, till Nyheter24. 

– Men vi måste ta det vidare och inte bara i styrelsen utan även så att våra medlemmar förstår att man måste dela partiets grundläggande värderingar, 

Eftersom de två folkpartisterna avgått självmant innan mötet blev deras avgång enligt Stääv en "ickefråga". Men att folkpartiet har problem med att de inte har koll på sina politikers bloggar - är uppenbart.

– Det kan uppenbart bli bättre. Och det ska det även bli.

Känns det bra att de har slutat?

– Jag tror det var bra för de båda Göran och även för oss. Nur är det här utagerat för oss vad gäller de här personerna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!