Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling.
1 av 5
Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling.
Ekeroth tog timeout men var tillbaka i riksdagen efter en vecka.
2 av 5
Ekeroth tog timeout men var tillbaka i riksdagen efter en vecka.
Almqvist överväger fortfarande huruvida han ska sitta kvar i riksdagen.
3 av 5
Almqvist överväger fortfarande huruvida han ska sitta kvar i riksdagen. - Foto: SCANPIX
Här beväpnar sig SD-topparna med järnrör.
4 av 5
Här beväpnar sig SD-topparna med järnrör.
Partiledaren Jimmie Åkesson har varit hårt pressad.
5 av 5
Partiledaren Jimmie Åkesson har varit hårt pressad.

SD-männen slipper åtal

Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling slipper åtalas för händelserna i skandalfilmerna.


Detta har hänt

Expressen avslöjade i mitten av november att finanspolitiske talespersonen Almqvist kallat personer "babbe", "lilla horan" och "blatte-lover". Senare kom filmklipp som visade hur han tillsammans med Ekeroth och Westling beväpnade sig med järnrör. Samtliga tre har fått lämna sina förtroendeuppdrag i partiet - men Almqvist och Ekeroth sitter kvar i riksdagen. Uteslutningsärenden har inletts men SD-ledningen har antytt att ingen kommer att uteslutas.

STOCKHOLM. Här är beskedet som får SD-topparna att andas ut. Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling slipper åtal efter skandalfilmen. De anmäldes för bland annat hets mot folkgrupp.

Det var i juni 2010 som de tre SD-männen hamnade i bråk på Kungsgatan i Stockholm efter en festkväll. Almqvist kallade komikern Soran Ismail för "fitta", "babbe" samt förklarade att Sveriges inte är hans land. Sedan kallades han en tjej för "lilla horan".

Ekeroth filmade allt och tillsammans med Westling och Almqvist beväpnade han sig med järnrör för att "försvara sig" mot en berusad man.

Skandalen har också blottat den internstrid inom Sverigedemokraterna som Nyheter24 flera gånger tidigare rapporterat om. SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne sparkades från sina jobb på riksdagskansliet. Detta efter att de i en debattartikel kritiserat SD-ledningen för beslutet att peta Almqvist.

– Jag är förbannad och besviken. I ett politiskt parti måste det finnas utrymme för att ha olika åsikter. Man måste kunna framföra saklig, nyanserad kritik utan att bli avskedad, sa Hahne till Nyheter24 då.

Här är skandalfilmerna:



Här är skandalfilmen där de beväpnar sig med järnrör:



Här knuffar Kent Ekeroth en kvinna i en bil:



Här skandalfilmen som blev för mycket för Erik Almqvist:




/
/
/
tal
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.