- Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Erik Almqvist lämnar SD efter skandalerna

Nu väljer Sverigedemokraternas förre ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist att lämna riksdagen och partiet.


Detta har hänt

2010: I juni strax innan valet hamnar SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling i bråk med komikern Soran Ismail. Bråket får stor uppmärksamhet i media och Erik Almqvist försvarar sig i en video där han säger att "sanningen kommer alltid fram".

2012: Tisdagen den 13 november ljuger Almqvist för Expressens reporter och hävdar att han inte har sagt ord som "babbe", "blatte-lover", "fitta" och "hora" i samband med bråket. På onsdagen den 14 november publiceras en film som visar att Almqvist inte talade sanning. Kort därefter håller Sverigedemokraterna ett krismöte. Sen meddelar Jimmie Åkesson att Almqvist sparkats från alla sina uppdrag i SD.

Sverigedemokraterna har kantats av flera skandaler under hösten. Flera tunga namn har tvingats lämna eller frivilligt valt att hoppa av partiet.

Nu är det dags för ytterligare en person. Erik Almqvist väljer att lämna riksdagen och sitt parti, skriver Expressen.

I november fick han sparken från sina uppdrag inom Sverigedemokraterna efter att ha uttalat sig rasistiskt i samband med ett bråk på Kungsgatan 2010.

Ber om ursäkt

I ett pressmeddelande som släpptes under söndagen skriver Erik Almqvist att det har varit ett svårt beslut att fatta. Vidare skriver han:

"Jag vill be alla som på olika sätt drabbats av mitt uppträdande för några år sedan om ursäkt och önskar min efterträdare och partiet all lycka till i framtiden. Mina misstag förändrar inte det faktum att nationen lider av stora och akuta problem som måste få en lösning genom en ny politik.

Jag kommer behålla mitt samhällsengagemang i annan form och hoppas att jag på sikt skall kunna återupprätta en del av mitt förlorade anseende och förtroende."

"Blir inte av med mig"

Erik Almqvist har även kommenterat beslutet på Twitter:


Bekräftar avhoppet

Sverigedemokraternas presschef, Martin Kinnunen bekräftar avhoppet till Expressen.

– Han har sagt att han ska fundera och det har han gjort nu, säger han.

När Expressen frågar Martin Kinnunen vad som ligger bakom avhoppet svarar han såhär:

– Det är väl ganska uppenbart.

Fortsätter att jobba för SD

Trots att Erik Almqvist alltså nu lämnar både riksdagen och partiet ska han fortsätta att jobba för Sverigedemokraterna.

Han ska arbeta med ett nytt medieprojekt som SD ska sätta igång, skriver Expressen.

Läs Erik Almqvists pressmeddelande:

"Det här har varit ett oerhört svårt och tungt beslut för mig.

Jag inser att mitt beteende den där natten för 2,5 år sedan har skadat såväl partiet som mig som politiker. Jag tänker inte förklara bort det inträffade men det ska sägas att jag under denna tid mådde väldigt dåligt bland annat på grund av de hot och det våld som jag under en lägre tid tvingades leva med på grund av mitt politiska engagemang. Jag är en helt annan och mer harmonisk person idag och jag är väldigt stolt över min egen och partiets insats i riksdagen.

Jag vill naturligtvis inte att de hemska bilderna från den där natten skall bli det enda bestående minnet av min politiska gärning men efter noga övervägande har jag landat i att det inte är inom ramen för partipolitiken som jag bäst kan kanalisera mitt brinnande samhällsengagemang under överskådlig framtid. Jag har således, i samråd med partiet, beslutat mig för att lämna både riksdagen och partiet.

Jag vill be alla som på olika sätt drabbats av mitt uppträdande för några år sedan om ursäkt och önskar min efterträdare och partiet all lycka till i framtiden. Mina misstag förändrar inte det faktum att nationen lider av stora och akuta problem som måste få en lösning genom en ny politik.

Jag kommer behålla mitt samhällsengagemang i annan form och hoppas att jag på sikt skall kunna återupprätta en del av mitt förlorade anseende och förtroende. Ambitionerna att förbättra Sverige ligger fast, jag tar nu ett steg åt sidan, kavlar upp ärmarna och börjar om igen.”

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.