Citat ur lokalpolitikernas debattartikel som fått flera av de egna att rasa. Annie Lööfs pressekreterare tycker att artikeln borde leda till uteslutning.
1 av 2
Citat ur lokalpolitikernas debattartikel som fått flera av de egna att rasa. Annie Lööfs pressekreterare tycker att artikeln borde leda till uteslutning. - Foto: SCANPIX / Faksimil Bohusläningen
Hela artikeln.
2 av 2
Hela artikeln. - Foto: Faksimil Bohusläningen

Centergrupp varnar för "illitterata storfamiljer"

Ledande centerpartister kräver att en lokalförening lämnar partiet efter ett rasistiskt utspel. Anledningen är formuleringar om att det kommer komma "illitterata storfamiljer" som "löser arvskiften med kalasjnikovs".


FÄRGELANDA. "Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete – produktionsapparaten har slagits ut på grund av lågprisimport – löser arvskiften med kalasjnikovs".

Så skriver 15 centerpartistiska företrädare i en debattartikel i Bohusläningen om partiets förslag till idéprogram. Stycket ovan handlar om deras syn på effekterna av den fria invandringen som nämns i idéprogrammet.

Flera av personerna som står bakom artikeln hävdar nu att de aldrig fått läsa den innan publicering.

– Jag har bara skrivit under den, jag var inte på mötet, säger Eva Fransson till Nyheter24.

– Du borde prata med han som skrivit den, Ingemar Lindhe. Jag har bara skrivit under, säger Karl-Erik Bergner till Nyheter24.

Thore Hansson, som också skrivit under, säger till Sveriges Radio att han står bakom artikeln men att den är "tillspetsad för att få igång en debatt".

Bohusläningen har fått tag på Lindhe. Han ångrar ingenting i debattartikeln.

– Vi har bara beskrivit det framtida samhället, vilka konsekvenser det blir om idéprogrammet går igenom, säger han till tidningen.

Han förklarar också formuleringarna med att de är tillspetsade.

– I dag har vi ju ett regelverk som styr arvsskiften. Utan det kommer det att bli så att folk tar till våld vid tvister. Och kalasjnikovs, ja, det hade väl lika gärna kunnat stå AK 4:or. Det är tillspetsat, men det måste det vara, hela idéprogrammet är tillspetsat, säger Lindhe.

"Grund för uteslutning"

Partiledaren Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren tycker att artikeln borde ligga till grund för en uteslutning ur partiet.

– Vi ser otroligt allvarligt på det här. Är det här åsikter de står för är det grund för uteslutning ur Centerpartiet. Oavsett så är det fullständigt olämpligt och oacceptabelt på det sätt de formulerar sig om människor som vill komma till Sverige, säger han till Göteborgs-Posten.

Många centerpartister runtom i landet tog snabbt avstånd från Färgelandacentern. En av dem är Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping:

Ungdomsförbundet Cuf:s ordförande i Bohuslän, Gustaf Svenungsson, kräver deras avgång:

Även riksdagsledamoten Fredrick Federley, som är en av de som suttit i idéprogramsgruppen, vill pröva om Färgelandacentern kan uteslutas:

Flera andra partiföreträdare kallar debattartikeln "sorglig" och säger att avdelningsstyrelsen i Färgelanda inte behöver betala in sin medlemsavgift.

Centerpartiet fick 22,3 procent av rösterna i Färgelanda i valet 2010.

Nyheter24 söker Lindhe för en kommentar.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!