Gustav Kasselstrand och röstlängden som läckt ut på nätet.
1 av 2
Gustav Kasselstrand och röstlängden som läckt ut på nätet. - Foto: SCANPIX / Faksimil
SDU-ordföranden ska se över om förbundet kan polisanmäla händelsen.
2 av 2
SDU-ordföranden ska se över om förbundet kan polisanmäla händelsen. - Foto: Copyright: Drago Prvulovic / MalmBild AB

SDU:s medlemslista läckt på nätet

En lång lista på medlemmar i Sverigedemokratisk ungdom har läckt på nätet. Detta efter att SDU själva skickat in uppgifterna, fast de inte behövde.


Hot mot Ungdomsstyrelsen

Efter beskedet att SDU inte skulle få miljonbidrag i år heller skrev riksdagsmannen Thoralf Alfsson (SD) på sin blogg. Han hoppades att "fotsoldaterna" skulle "rycka ut". Efter inlägget har flera tjänstemän på Ungdomsstyrelsen fått motta hot. Och i kommentarsfältet på bloggen hängs flera ut med namn, uppger facktidningen Publikt.

Ungdomsstyrelsen kommenterar inte hoten men bekräftar att man gjort en polisanmälan.

STOCKHOLM. Nästan 200 namn på medlemmar i Sverigedemokratisk ungdom, SDU, har lagts ut på nätet. I en tråd på forumet Flashback har en person laddat upp delar av en röstlängd från förbundets Stockholmsdistrikts årsmöte. Dokumentet har lämnats ut av Ungdomsstyrelsen, som nyligen nekade SDU bidrag för 2013.

Men det var SDU själva som skickade in röstlängden.

– Vi hade inte efterfrågat det, säger Lena Hallberg, handläggare och jurist på Ungdomsstyrelsen, till Nyheter24.

Enligt Hallberg fanns ingen grund för sekretess i det här fallet eftersom liknande personuppgifter (för- och efternamn samt del av mejladress) går att hitta i många andra dokument. Ingen organisation har fått uppgifter sekretessbelagda i år, trots att många har frågor om det vid ansökan.

Kasselstrand på Flashback

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har själv gått in och svarat på inlägg i tråden. Enligt honom har den som skickade in förbundets ansökan gjort fel som bifogat röstlängden, men han tycker också att Ungdomsstyrelsen gjort fel.

"Hade jag själv gjort ansökan hade jag definitivt inte skickat in denna del av protokollet för SDU Stockholm, eftersom det alltid finns en risk att sådana här incidenter inträffar", skriver han.

Kasselstrand hävdar också att SDU ska se över om de kan polisanmäla att röstlängden lämnats ut.

"Vi tittar på den juridiska biten just nu", skriver han i ett annat inlägg.

Ringde och klagade

Kasselstrand bekräftar att det är han som varit inne i tråden och skrivit. Han tycker ändå att Ungdomsstyrelsen gjort fel.

– De meddelade i telefonsamtal med mig på morgonen att de inte kommer skicka ut den delen av ansökan sedan jag uppmärksammade dem på det, säger han till Nyheter24.

Under våren 2011 kunde tidningen Expo publicera uppgifter om SDU:s medlemmar efter att ha fått tillgång till det annars hemliga medlemsregistret på 2 198 personer. Kartläggningen visade bland annat att var femte medlem hade koppling till vit makt-rörelsen.

/
/
SDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kinnevik redovisar minskat värde

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.

Låste in man och tände på

Mannen blev under vapenhot inlåst inne på restaurangen. Sedan började det brinna i lokalen, som ligger vid Angereds torg i Göteborg.