Det blir inget årsmöte på konferensanläggningen för SD.
1 av 3
Det blir inget årsmöte på konferensanläggningen för SD. - Foto: SCANPIX / Montage
Allt var bokat, men i en privatpersons namn. Sedan ställdes det in av säkerhetsskäl.
2 av 3
Allt var bokat, men i en privatpersons namn. Sedan ställdes det in av säkerhetsskäl. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Rädsla för bland annat demonstrationer i samband med mötet låg bakom beslutet.
3 av 3
Rädsla för bland annat demonstrationer i samband med mötet låg bakom beslutet. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

SD portas från hotell: "En säkerhetsrisk"

Sverigedemokraterna i Uppland skulle hålla årsmöte på en konferensanläggning. Men när företaget upptäckte vilka som stod bakom avbröts bokningen - av säkerhetsskäl.


SD Uppsalas pressmeddelande

På tisdagen skickade Sverigedemokraterna Uppland ut ett pressmeddelande där de hävdar att bokningen avbrutits. Där skriver de också att en representant för Compass Group sagt att det beror på att företaget inte delar SD:s värderingar. Det tillbakavisas av Siljhammar.

Pressmeddelandet publicerades i sin helhet på bland annat Avpixlat och Thoralf Alfssons blogg.

UPPSALA. Viktoria Hotell & Konferens i Uppsala har det senaste dygnet varit måltavla för upprörda anhängare till Sverigedemokraterna på nätet. Anledningen är att anläggningen avbokade SD:s årsmöte som skulle hållas i lokalerna.

Först hade SD Uppland ansökt via en privatperson, men som hade tydliga kopplingar till partiet.

– När vi fick reda på att det var ett politiskt möte kunde vi inte längre ha kvar bokningen. Den lokala ledningen gjorde bedömningen att det är en säkerhetsrisk, säger Jonas Siljhammar, vd på anläggningens ägare Compass Group, till Nyheter24.

Hade det varit samma läge om det varit ett annat parti?

– Nja, den här bilden finns inte hos alla partier.

På den rasistiska bloggen Avpixlat har hatiska kommentarer spridits om Siljhammar och flera andra personer som varit inblandade. Avpixlats har hyllats av SD:s partiledare Jimmie Åkesson och har kopplingar till riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD). I inlägget om händelsen nämns även hans frus yrke - journalist på Sveriges Radio. Den anonyma redaktionen menar att detta skulle vara en koppling mellan Siljhammar och radion.

"Kom ihåg alla oförrätter mot SD.... i sinom tid ömsas skinnet...", skriver en kommentator.

De allra flesta i kommentarsfälten hotar med att bojkotta anläggningen i framtiden.

Har mejlbombats

Siljhammar har liksom flera andra personer mejlbombats efter utspelet från SD Uppsala, som bland annat även publicerats på riksdagsledamoten Thoralf Alfssons (SD) blogg.

– Det har varit från massa privata adresser så jag vet inte vilka det är. Men än så länge har det inte varit något hotfullt, säger vd:n.

Även anläggningschefen Jovan Christovski har överrösts med mejl. Ungefär ett tjugotal hittills, mer än vid något annat tillfälle. Men inga hot har framförts.

– Egentligen inte. Det har handlat om att de är ett riksdagsparti och borde behandlas som andra, säger han till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

1 timme sedan
Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.