Birgitta Ohlsson mottog en rapport på tisdagen. Jimmie Åkessons SD är värst drabbat av avhopp.
1 av 4
Birgitta Ohlsson mottog en rapport på tisdagen. Jimmie Åkessons SD är värst drabbat av avhopp. - Foto: SCANPIX / Montage
Björn Söder har tidigare skyllt avhoppen på hot - men personliga skäl som arbetsliv och flytt är vanligast.
2 av 4
Björn Söder har tidigare skyllt avhoppen på hot - men personliga skäl som arbetsliv och flytt är vanligast. - Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix
SD har dessutom 47 tomma stolar - nio fler än i september.
3 av 4
SD har dessutom 47 tomma stolar - nio fler än i september. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
"Vi växte lite mer än vad många räknat med", har Åkesson tidigare sagt till Nyheter24 om de tomma stolarna.
4 av 4
"Vi växte lite mer än vad många räknat med", har Åkesson tidigare sagt till Nyheter24 om de tomma stolarna. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Unga kvinnor lämnar politiken

Kommunpolitiken riskerar att bli en arena endast för medelålders män. Unga kvinnor är de som oftast hoppar av sina uppdrag som politiker. Jobb, familj och flytt är de vanligaste skälen.


Avhopp - parti för parti

Andel ledamöter som valdes in på valdagen och nu hoppat av sina uppdrag:

Sverigedemokraterna
32 procent

Vänsterpartiet
22 procent

Miljöpartiet
21 procent

Folkpartiet
20 procent

Kristdemokraterna
19 procent

Moderaterna
17 procent

Socialdemokraterna
15 procent

Centerpartiet
11 procent

SVERIGE. Hela 17 procent av alla Sveriges kommunpolitiker som valdes in 2010 har valt att hoppa av sitt uppdrag. De vanligaste anledningarna bakom är flytt från kommunen (27 procent) och situationen i arbetslivet (26 procent).

De som oftast hoppar av är de som är underrepresenterade bland politikerna. Det vill säga personer i åldern 18-29 år, främst kvinnor.

– Kommunpolitikens absoluta topposter får inte bli en bastion för medelålders män. Partierna har ett särskilt ansvar att vända den här utvecklingen. Samhällets mångfald måste synas tydligare på valsedlarna, sa Birgitta Ohlsson (FP), demokratiminister, på en presskonferens.

Hela 41 procent av de som hoppat av är kvinnor 18-29, visar statistiken.

Vissa företrädare lämnar dock på grund av politiska skäl. Då handlar det främst om att man tröttnat på partipolitiken i fullmäktige eller att uppdraget helt enkelt tog för mycket tid. Detta är några av slutsatserna i den rapport som Statistiska centralbyrån presenterade på tisdagen.

Sverigedemokraterna värst drabbat

Som Nyheter24 flera gånger skrivit är Sverigedemokraterna värst drabbat vad gäller avhopp. Enligt SCB:s färska siffror har 32 procent av de som valdes in på valdagen för partiet nu lämnat sina uppdrag. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet är de som har flest avhoppare efter SD.

När det gäller hot är det också SD-företrädare som är värst drabbade när politikerna själva fått svara på frågor. 42 procent av Sverigedemokraternas kommunpolitiker uppger att de utsattes för hot under 2011. Bland övriga partier ligger samma siffra på mellan 10 och 20 procent, med undantag från Kristdemokraterna. De är minst drabbade med sex procent. Något samband mellan hoten och avhoppen finns dock inte enligt rapporten.

– Det finns ett hårt socialt tryck mot våra företrädare och många tycker inte att det är värt priset, har SD:s partisekreterare Björn Söder tidigare hävdat till TT.

Flera lokala företrädare har vittnat för Nyheter24 hur de hoppat av i protest mot partiledningen och brister i den interna demokratin.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.