Piratpartiet har juridisk hjälp att tillgå - efter partiledarens vädjan.
1 av 4
Piratpartiet har juridisk hjälp att tillgå - efter partiledarens vädjan. - Foto: SCANPIX / Montage
På tisdagsmorgonen kommer beskedet om vad Piratpartiet tänker göra, säger Anna Troberg.
2 av 4
På tisdagsmorgonen kommer beskedet om vad Piratpartiet tänker göra, säger Anna Troberg. - Foto: Scanpix
Piratpartiet står av allt att döma inför en rättsprocess, menar experten Håkan Hydén.
3 av 4
Piratpartiet står av allt att döma inför en rättsprocess, menar experten Håkan Hydén. - Foto: SCANPIX
Anledningen är att det rakt av inte går att säga om det är lagligt eller olagligt att partiet tillhandahåller internetaccess till The Pirate Bay.
4 av 4
Anledningen är att det rakt av inte går att säga om det är lagligt eller olagligt att partiet tillhandahåller internetaccess till The Pirate Bay. - Foto: SCANPIX

Jurister till undsättning för Piratpartiet

Partiledaren Anna Troberg la ut ett öppet brev till jurister på sin hemsida. Och hjälpen kom - nu finns ett tiotal experter till hands för partiet efter hotbrevet från Rättighetsalliansen.


Ur brevet

"Genom detta brev är ni formellt informerade om att intrång i rättigheter som skyddas av upphovsrättslagen sker genom Pirate Bay och att ni medverkar till dessa intrång genom att tillhandahålla internetaccess till Pirate Bay.  

...

Mot bakgrund av detta begär de rättighetshavare som vi företräder att Piratpartiet och Serious Tubes omedelbart upphör med att tillhandahålla internetaccess till Pirate Bay. Om besked inte lämnas senast den 26 februari 2013 om att medverkan till intrången upphört kommer Rättighetsalliansen att väcka talan inför domstol utan ytterligare meddelande".

Läs hela här.

STOCKHOLM. Advokater och andra jurister kommer nu till undsättning för Piratpartiet. I torsdags skickade partiledaren Anna Troberg ut ett öppet brev på sin hemsida och vädjade om hjälp. På bara fyra dagar har många hört av sig.

– Om man ser till de som är jurister och kan vara till hjälp handlar det om ett tiotal, säger hon till Nyheter24.

Det handlar både om personer som kan komma med andra perspektiv och om sådana som kan hjälpa till vid en eventuell domstolsprocess. Det är till stor hjälp för partiet som i dagsläget varken har pengar eller tid över.

"Vi har bestämt oss"

På tisdagen går Rättighetsalliansens (före detta Antipiratbyrån) tidsfrist ut - om Pirate Bay fortfarande är uppe då kommer de dra Piratpartiet inför rätta. Men det kommer att bli en fajt, frågan är bara hur. Det kan antingen ske via domstol eller genom att Pirate Bay flyttas på ett eller annat sätt.

– Vi har bestämt oss, men vi kommer inte att släppa det förrän i morgon bitti, säger Troberg.

Inför beslutet har man diskuterat mycket inom partiet, men också bland partiföreträdares familjer. I hotbrevet nämns att även enskilda styrelseledamöter och andra ställföreträdare kan tvingas betala skadestånd.

– Det är naturligtvis inte speciellt kul, men ser ju på Pirate Bay-killarna är deras liv inte blivit likadant efter rättsprocessen, säger Troberg.

"Snårig juridik"

Nyheter24 har tidigare talat med Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet. Han menar att det inte går att säga om Piratpartiet gör något olagligt eller ej - det måste prövas.

– Det är lite snårig juridik. Domstolarna tycks sträcka lagen så långt det går, sa han till Nyheter24 i onsdags.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!