Sverigedemokraten Patrik Ehn riskerar uteslutning ur partiet.
1 av 5
Sverigedemokraten Patrik Ehn riskerar uteslutning ur partiet. - Foto: Sverigedemokraterna / Scanpix
Mikael Jansson vill att Patrik Ehn får vara kvar.
2 av 5
Mikael Jansson vill att Patrik Ehn får vara kvar. - Foto: SCANPIX SWEDEN
"Bunkergänget": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand.
3 av 5
"Bunkergänget": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand. - Foto: SCANPIX / Västra Götalands region / Montage
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson.
4 av 5
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson. - Foto: Riksdagen
Hanna Wigh.
5 av 5
Hanna Wigh. - Foto: Sverigedemokraterna

Nu tar SD Väst strid för uteslutningshotade Ehn

Tolv av tretton regionpolitiker skrev under ett yttrande som stödjer uteslutningshotade Patrik Ehn. Det blev resultatet av SD Västs krismöte på torsdagskvällen. Nu är det upplagt för en strid med riksorganisationen.


Medlemsutskottet till Ehn

"Du ska ha lyft fram Hitlers favoritkonstnär i samband med att du redogjorde för din ideologiska grundsyn - som du sammanfattade med begreppet 'De fyra elementen'. Samma begrepp och tavla illustrerades för övrigt även i det senaste numret av SD-Göteborgs lokala medlemsbulletin."

"Det har även kommit MU tillkänna att du haft problem med den "etniska sammansättningen", att du hyllat Lars Emanuelsson (tidigare partiorgansatör för Sverigedemokraterna red.anm.), att du hyllat A Handbook of Traditional Living (boken ges ut av det antisemitiska förlaget Arktos, red anm), att du länkat till motpol (antisemitisk blogg, red.anm) och att du beskriver rörelser som NPD (tyskt högerextremt parti, red.anm.),BNP (engelskt högerextremt parti, red.anm) och andra rörelser i en förhållandevis positiv anda", skriver medlemsutskottet.

GÖTEBORG. Uteslutningshotet mot tunge SD-politikern Patrik Ehn kan nu få stora konsekvenser inom Sverigedemokraterna. Sent på torsdagen skrev tolv av tretton regionpolitiker i SD Väst under ett yttrande där de ger sitt stöd till honom.

– Det yttrande som gruppen lämnar in kommer att vara i positiv dager. Man har speciellt vänt sig mot att det underlaget man fått inte är tillräckligt uttömmande för att man ska kunna gå så långt att det öppnas ett personärende, säger Jimmie Stranne, regionpolitiker för SD Väst, till Expo Idag.

"Vad händer i vårt parti?"

Det var på tisdagen som det avslöjades att Ehn och hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt hotas av uteslutning ur Sverigedemokraterna. Anledningen är i Ehns fall att han anses vara "ideologiskt avvikande". Rondslätt ska bland annat ha "uttalat sig nedsättande mot andra".

– Han har varit ganska provokativ. Det har varit svårt att undgå, sa en källa inom SD till Nyheter24.

Nyheten slog ned som en bomb inom partiet och SD Borås ordförande Patric Silfverklinga uttryckte sin oro på nätet.

"Vad händer i vårt parti?????", skrev han på Facebook.

Partitoppen vägrade skriva på

Men helt eniga är inte Sverigedemokraterna i Västra Götaland. Hanna Wigh, ordförande för SD Skaraborg och medlem i partistyrelsen, vägrade skriva på yttrandet.

– Jag kommer inte skriva under det yttrande som formulerades igår. Det är enda jag har att säga i det här ärendet. Anledningen klargör jag enbart för partiet, säger hon till Expo Idag.

SD:s medlemsutskott ska ta in yttranden från just lokalföreningen men också från de inblandade personerna. Sedan kan de lämna över ett ärende till partistyrelsen för beslut.

På onsdagen fick Ehn stöd från den förre partiledaren Mikael Jansson. De båda ingår i det så kallade "bunkergänget" tillsammans med riksdagsledamoten David Lång och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.

Uteslutningshotet mot Ehn kan ses som en del i sprickan inom partiet. Nyheter24 har flera gånger tidigare skrivit om den så kallade falangstriden.

"Bunkergänget" står för en mer nationalistisk politik än partiledaren Jimmie Åkessons socialkonservatism.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.