Patrik Ehn uteslöts på måndagens partistyrelsemöte.
1 av 7
Patrik Ehn uteslöts på måndagens partistyrelsemöte. - Foto: Scanpix
"De fyras gäng" har varit de drivande i beslutet. Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson.
2 av 7
"De fyras gäng" har varit de drivande i beslutet. Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson. - Foto: Riksdagen
Före detta partiledaren Mikael Jansson ville att Patrik Ehn skulle få stanna kvar.
3 av 7
Före detta partiledaren Mikael Jansson ville att Patrik Ehn skulle få stanna kvar. - Foto: SCANPIX SWEDEN
"Bunkerfalangen": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand.
4 av 7
"Bunkerfalangen": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand. - Foto: SCANPIX / Västra Götalands region / Montage
SDU-ledaren Gustav Kasselstrand fick sparken från sin tjänst på Sverigedemokraternas kansli där han arbetade som politisk sekreterare åt riksdagsmännen David Lång i Socialförsäkringsutskottet och Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet.
5 av 7
SDU-ledaren Gustav Kasselstrand fick sparken från sin tjänst på Sverigedemokraternas kansli där han arbetade som politisk sekreterare åt riksdagsmännen David Lång i Socialförsäkringsutskottet och Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet. - Foto: Lars Pehrson
Detta efter debattartikeln där han kritiserade Jimmie Åkesson för att han gett Erik Almqvist sparken.  Men Kasselstrand fick snabbt ett nytt jobb. Nyheter24 har tidigare avslöjat att det är hos Alpcot Agro AB - ett jordbruksbolag som har sin verksamhet främst i Ukraina och Ryssland.
6 av 7
Detta efter debattartikeln där han kritiserade Jimmie Åkesson för att han gett Erik Almqvist sparken. Men Kasselstrand fick snabbt ett nytt jobb. Nyheter24 har tidigare avslöjat att det är hos Alpcot Agro AB - ett jordbruksbolag som har sin verksamhet främst i Ukraina och Ryssland. - Foto: SCANPIX / Faksimil
Jimmie Åkesson har nu sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne från sina tjänster på Sverigedemokraternas riksdagskansli.
7 av 7
Jimmie Åkesson har nu sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne från sina tjänster på Sverigedemokraternas riksdagskansli. - Foto: Montage Pressbild/Sverigedemokraterna

Patrik Ehn utesluts ur Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas toppolitiker i Göteborg Patrik Ehn utesluts ur partiet. Det meddelade SD efter det extrainsatta partistyrelsemötet.


Ehn fick stöd av förre SD-partiledaren

SD-toppen Patrik Ehn uteslöts ur Sverigedemokraterna på grund av "ideologiskt avvikande åsikter". Tidigare har han dock fått han stöd av förre SD-partiledaren Mikael Jansson.

– Vi var överraskade över att de här frågorna ställdes över huvud taget. Det var en blixt från klar himmel. Men vi är optimistiska om framtiden, sa Mikael Jansson till Sveriges Radio. 

Efter förra veckans avslöjande om att Patrik Ehn utesluts var Mikael Jansson fåordig.

Han ville då inte svara på om det bryter mot stadgarna att lämna in en anmälan osignerad. 

– Jag har ingen kommentar på det. Vi får bryta här, sa Mikael Jansson till Nyheter24 på onsdagen

Hur ser du på medlemsutskottets rekommendation?

– Jag har ingen kommentar på det. 

Som Nyheter24 kunde avslöja i onsdags förra veckan utesluts Patrik Ehn ur Sverigedemokraterna. Beslutet meddelades efter att partistyrelsemötet avslutats. 

"Uteslutningen grundar sig i att partistyrelsen gjort en samlad bedömning av Ehns politiska bakgrund i nazistiska och extremististiska organisationer i kombination med en lång rad olika uttalanden och händelser. Efter noga övervägande har partistyrelsen landat i slutsatsen att Patrik Ehns ideologiska hemvist inte är inom Sverigedemokraterna och att han därmed inte kan fortsätta som medlem", skriver SD i ett pressmeddelande.

Beslutet togs av en bred majoritet i partistyrelsen - 14 röster mot tre. Partiet uppmanar nu Ehn att lämna alla sina politiska uppdrag i Göteborgs kommun och Västra Götalands region.

– För oss handlar det om att vi har gjort en samlad bedömning av hans tidigare bakgrund som nazist samt hans agerande och vissa uttalanden, sa partisekreteraren Björn Söder efter mötet.

En av anledningarna är enligt partiledningen att Ehn haft kontakt med extremistiska partier, såsom NPD i Tyskland.

– Han har ingen trovärdighet i sitt avståndstagande, sa Söder.

Sammanlagt är det tolv personer som uteslutits efter måndagens möte.

Inför mötet berättade flera tunga SD-källor för Nyheter24 att beslutet är sanktionerat av bland annat partiledaren Jimmie Åkesson samt hans närmaste inom de fyras gäng. Den mest drivande bakom uteslutningen ska vara Mattias Karlsson som inom partiet ses som "chefsideologen". 

Uteslutningen av Patrik Ehn ses internt som en nödvändighet för att ta ytterligare ett steg i den plan Jimmie Åkesson dragit upp för partiet. Sedan tidigare har man gjort det klart att målet inför valet 2014 är att bli riksdagens tredje största parti. Men Jimmie Åkessons nöjer sig inte med det. Han har nämligen en ambition och en tro på att partiet kan bli ett statsbärande 30-procentsparti. 

Det avslöjade han för snart ett och ett halvt år sedan under sitt tal på landsdagarna i Göteborg i november 2011.

– Det är inget nytt att partiledningen jobbar stenhårt på att ändra hela partiet i grunden. Man vill komma bort från rättshaverister och folk med tveksamma värderingar, sa en annan SD-källa till Nyheter24 i onsdags förra veckan. 

Med ambitionen att bli ett 30-priocentparti är uteslutningen av Patrik Ehn väldigt logisk. Den så kallade "Nolltoleransen" som Jimmie Åkesson lanserade hösten 2012 var startskottet på storstädningen som partiet nu genomgår. 

Patrik Ehn tillhör nämligen den så kallade "Bunkerfalangen" och förespråkar en mer nationalistisk politik. Till skillnad från socialkonservatismen som Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson lanserade inför lansdagarna och där man sedan även röstade igenom formuleringen: "Ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn". 

– Jag tror inte att det blir en partisplittring, sa Söder.

I förra veckan var Ehn bombsäker på att han skulle få sitta kvar.

– Inte en chans, sa han till GT på frågan om han kommer bli utesluten.

Ehn menar att "fulspel" ligger bakom beslutet, som han menar är ogrundat och "överraskande oklokt".

– Har man gett sig in i leken får man leken tåla, i politiken är det fulspel, det vet man ju, säger han till Aftonbladet.

Han tycker att nolltoleransen är rätt, men har använts på fel sätt.

–  Vi ska inte ha någon tolerans mot rasism men jag är uppriktigt oroad över den angiverikultur som sprids inom partiet, säger Ehn.

Han ska nu fundera över om han ska sitta kvar på sina uppdrag i Göteborg och Västra Götaland.

– Jag kommer så klart att vara kvar inom politiken, säger han till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.