Jimmie Åkesson och Fredrik Reinfeldt - har de påverkats av varandra?
1 av 8
Jimmie Åkesson och Fredrik Reinfeldt - har de påverkats av varandra? - Foto: SCANPIX / Montage
Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.
2 av 8
Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet. - Foto: Stockholms universitet / Orasis Foto
Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.
3 av 8
Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet. - Foto: Göteborgs universitet
Reinfeldt och Billström.
4 av 8
Reinfeldt och Billström. - Foto: SCANPIX
Moderaternas partisekreterare Kent Persson tycker SD har pekat på problem.
5 av 8
Moderaternas partisekreterare Kent Persson tycker SD har pekat på problem. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Beatrice Ask.
6 av 8
Beatrice Ask. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.
7 av 8
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Gustav Fridolin (MP).
8 av 8
Gustav Fridolin (MP). - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"SD har fått Moderaterna att tänja på gränserna"

En rad uttalanden på senare tid har lett till kraftiga reaktioner mot Moderaterna och partiet har anklagats för att kopiera Sverigedemokraterna. Har det skett en förskjutning mot den mer konservativa delen i partiet? Nyheter24 reder ut begreppen.


Anklagas för SD-kopiering

I samband med flera av Moderaternas utspel den senaste tiden har sverigedemokratiska företrädare högljutt proklamerat att de kopierat deras förslag. Efter uttalandet från Billström om att "minska volymerna" sa partiledaren Jimmie Åkesson (SD) att Moderaterna kopierar deras politik.

Den före detta kriminalpolitiske talespersonen Kent Ekeroth har flera gånger hävdat att Moderaterna kopierat hans förslag, bland annat när det gällt skärpta straff för ungdomar 18-21 år och utegångsförbud.

SVERIGE. "Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet" - statsminister Fredrik Reinfeldt om arbetslösheten den 14 maj 2012.

"Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan vara väldigt personlig. För att göra en bedömning av om polisen arbetar enligt lagar och regler så måste man ha helhetsperspektivet" - justitieminister Beatrice Ask om polisens id-kontroller i jakten på papperslösa den 7 mars 2013.

"Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda" - migrationsminister Tobias Billström om människor som gömmer papperslösa den 18 mars 2013.

”Man har ju faktiskt också ett eget ansvar. Man kan ju inte gärna ta sina egna barn som gisslan för att man inte fick ett uppehållstillstånd” - Billström om papperslösa barnfamiljer som lever gömda i Sverige den 10 mars 2013. 

"När ingen annan har resonerat om det, har de pekat på problemen" - partisekreterare Kent Persson om Sverigedemokraternas framgångar den 2 februari 2013.

Samtliga fem uttalanden från moderater utlöste kritik mot regeringen i allmänhet och mot det största partiet Moderaterna i synnerhet. 

– Det är direkt olämpligt och opassande att dela in människor i hud och ögonfärg. Förutom att det väcker anstöt hos allmänheten så är det totalt inkompatibelt med moderaternas idéer, sa Hanif Bali (M), ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott med särskilt ansvar för integrationsfrågor, till Nyheter24 tidigare i veckan.

Kritiken kom även från allianskollegorna.

Caroline Szyber (KD): "Vad är detta för människosyn?"

Abir Al-Sahlani (C): "Tack för tips!"

Retorikexperten Jan Lindqvist Grinde menade att Billströms uttalande var rasistiskt.

– Detta är ett rasistiskt påstående. Punkt slut. Det går att titta på en definition av rasism och se att detta är det. Man behöver inte ens sträcka sig till en omskrivning av rasism. Det här är ett typexempel, sa han till Aftonbladet.

Till slut gick statsministern ut och tog sin minister i örat:

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen, sa Reinfeldt till TT.

"Man börjar tänja på gränserna"

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, menar att hela debatten allt mer närmat sig den retorik som finns hos Sverigedemokraterna.

– Man börjar tänja på gränserna för vad man kan säga. På ett sätt kan man se det som en framgång för Sverigedemokraterna, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är en balansgång mellan att inte samarbeta med SD och att ändå möta väljare som är missnöjda.

Att just Moderaterna har stått för utspelen är ingen tillfällighet, menar Madestam. 

– Moderaterna är inte bara ett liberalt parti, utan i botten också ett konservativt parti. Det ser man inte minst när det gäller brott och straff, säger hon.

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, menar att Billströms senaste uttalande förmodligen bara var ett misstag. Men tillägger sedan:

– Det är möjligt att det tilltalar en del av hans väljare men han borde ha förstått att det skulle kunna äventyra hela samarbetet i de här frågorna, säger han till Nyheter24.

Den senaste tiden har det kommit flera utspel från Reinfeldt om hårdare straff. I januari föreslog han utegångsförbud för unga brottslingar.

– Det finns en ökad skepsis i den konservativa ådran inom partiet, säger Madestam.

Så anpassade de sig efter SD:s inträde

Det lät dock inte riktigt likadant före och kort efter valet 2006. Så här stod det i Alliansens valmanifest:

"En genomgående linje i vår integrationspolitik är att riva hinder och öppna möjligheter. Invandrare ska respekteras som individer och inte betraktas som ett homogent kollektiv. Det behövs inte mer kontroll eller lägre bidrag för just invandrare, utan en politik som frigör människors inneboende kraft".

I Moderaternas eget handlingsprogram från 2007 (ett nytt ska antas i oktober i år) går det bland annat att läsa om att asylsökande ska ha möjlighet att få arbete så fort som möjligt. Något tal om "volymer", att Sverige redan tar emot många flyktingar eller liknande går inte att utläsa. Till partiets idéprogram 2011 hade ordet "flyktingströmmar" dykt upp:

"Lika fullt är Moderaterna angelägna om att andra länder tar sitt ansvar. När flyktingströmmarna tilltar är det rimligt att EU:s medlemsstater fördelar ansvaret mellan sig på ett sätt så att alla bidrar likvärdigt", står det i dokumentet.

– Det är en anpassning till det nya inslaget i svensk politik: ett främlingsfientligt parti. Men också så klart att Sverige tidigare år har tagit emot många flyktingar, säger statsvetaren Madestam.

Hinnfors menar tvärtom att Sverige klarat sig undan påverkan från ett popuflistiskt och främlingsfientligt parti.

– Moderaterna har en väljarkår som är lite mer skeptisk till invandringen. Men jag vill vara noga med att det inte har blivit starkare sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, säger han till Nyheter24.

"Välkommen hit, men försörj dig själv"

En vändpunkt för invandringspolitiken kan ändå ha varit den strategi som Billström och Ulf Kristersson, dåvarande socialborgarråd i Stockholm, fick igenom på Moderaternas framtidskonvent i november 2008.

– Välkommen hit, men försörj dig själv, sammanfattade Kristersson strategin enligt Fokus.

Numera är han socialförsäkringsminister. Och har flera gånger varit i blåsväder, bland annat eftersom han vägrat genomföra förändringar som riksdagen beslutat om. I februari i fjol var stämningen så upprörd att oppositionen hotade med en misstroendeomröstning. Något som det endast spekulerats om i fallet Billström.

Alliansen var egentligen inte överens om migrationspolitiken när de gick till val 2006. Åsikterna gick för mycket isär. Någonstans efter det där konventet började Moderaternas nuvarande politik på området ta form. Moderaterna blev efter valet 2010 nästan dubbelt så stora som sina samarbetspartier Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna tillsammans. I den senaste Sifomätningen var skillnaden ännu större. Styrkeförändringarna i opinionsmätningarna kan ha bidragit till en mer moderat politik i frågor om invandring, asyl och integration.

Är det nu vi ser effekterna av Billströms och Kristerssons strategi?

– Det är mycket möjligt att det börjat sippra ut mer och mer, säger Madestam.

Men sedan valet 2010 har inte Alliansen längre en egen majoritet i riksdagen. Därför har man, i hopp om att stänga ute Sverigedemokraterna, gått in i en migrationspolitisk uppgörelse med Miljöpartiet. Och när Billström och Ask uttalat sig om bland annat papperslösa kan man säga att samarbetet knakat i fogarna - rejält.

– Är det så att regeringen inte är beredd att genomföra den förändring som vi varit överens om att göra, så finns det inget samarbete längre, sa språkröret Gustav Fridolin (MP) till Dagens Nyheter efter Asks uttalanden om det kritiserade Revaprojektet.

Även DN:s liberala ledarsida har flera gånger gått till attack mot de moderata ministrarna.

"Gissningsvis är Moderaterna rätt nöjda med läget. En upprörd opinion kritiserar regeringen för jakten på gömda och papperslösa. Ansvariga ministrar försvarar sig lojt med fina ord om human asylpolitik, medan en helt annan del av opinionen kan ta fasta på att regeringen inte räds hårda tag", skrev ledarskribenten Susanna Birgersson den 13 mars.

På kultursidan kallas Billström för "smutsig".

Avslöjades av Wikileaks 2011

Redan 2011 fick han, och utrikesminister Carl Bildt, motta starka reaktioner. Anledningen var en rapport publicerad av Wikileaks som påstods visa korrespondens mellan de svenska ministrarna och amerikansk ambassadpersonal.

"Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik", stod det bland annat i dokumenten.

Historien gav upphov till en berömd intervju med Billström där han upprepar samma svar om och om igen.

"De är känslospröten ut till väljarna"

Hinnfors hävdar att M snarare gått mot en mer öppen linje de senaste åren i och med arbetskraftsinvandringen och uppgörelsen. Det är i stället i debatten som partiet varit med och lyft upp som kan bli framgångsrik för Sverigedemokraterna.

– Det som hänt det senaste halvåret är att invandringsfrågan lyfts. Det kan finnas väljare som i sak håller med SD men inte haft invandringen som sin viktigaste fråga. När den kommer upp på agendan kan de få upp ögonen för detta och på så sätt lockas över, säger han.

Statsvetaren Madestam anser att Moderaternas lokalpolitiker spelat en mycket viktig roll bakom de senaste uttalandena från Billström och Ask samt utspelen om hårdare tag. I slutet av januari presenterades en genomgång i tidningen Dagens Samhälle där var tredje moderat kommunalråd i landet ville minska invandringen till Sverige.

– Vi tar emot väldigt många flyktingar i Sverige. Det är helt orimligt att 111 000 personer fick uppehållstillstånd förra året. Vi har stora problem med integrationen och det finns en stor oro bland kommunpolitiker för hur man ska lösa det här, sa Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs kommun, till tidningen då.

Deras inställning till invandringen kan vara bakgrunden till den senaste tidens utspel. Ministrarna vet att de har stöd i landet - och kan känna sig tryggare internt trots att de får utstå massiv kritik från andra partier. 

– Absolut. De är känslospröten ut till väljarna, säger statsvetaren.

Kommunpolitikerna ställer sig bakom Billström

Stödet från kommunpolitikerna blev än tydligare dagen efter Reinfeldts tillrättavisning av Billström. 

– Jag blev lite förvånad faktiskt. Självklart ska sådana där uttalanden få en konsekvens, men någonstans måste man också kunna sätta det i ett lite större sammanhang, säger Fredrik Bergqvist (M), oppositionsråd i Norrköping till SVT. 

Mats Gren, kommunalråd i Jönköping, säger att Reinfeldts kritik var ”en överreaktion” och Bo Frank, kommunalråd i Växjö menar att Reinfeldt sänder ut fel signaler. 

– Han vill väl att Tobias Billström ska ha en väldigt tydlig linje, men samtidigt hoppas jag inte att statsministern sänder ut en signal om att vi inte ska få en debatt i Moderaterna om omfattningen av svensk flyktingpolitik, det tror jag vore fel, säger Frank till SVT. 

– När jag träffar politikerkollegor runt om i Sverige och vi pratar flyktingpolitik så har vi ett väldigt starkt förtroende för Tobias. Han lyssnar och för en dialog med oss som är verksamma ute i landet och i praktiken – inte i tv-sofforna – hanterar de flyktingar som vi tar emot i vårt land, säger Frank.

Centern: "Det verkar som om Moderaterna kanske går mot en mer stram migrationspolitik"

I februari presenterades Moderaternas nya arbetsgrupp för integrationsfrågor. Partisekreteraren Persson sa att man "lyssnat in" diskussioner ute i landet och upptäckt att detta området var ett av de som det fanns mest missnöje med.

I samband med att gruppen satts ihop gjorde Billström följande uttalande som senare kritiserades av bland andra Reinfeldt:

– Integrationen påverkas väldigt mycket av mängden människor som kommer till Sverige. Gruppen kan aldrig bortse från det. Därför måste vi diskutera volymerna, sa han i SVT:s Agenda.

Johan Hedin, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, menar att Billströms senaste utspel var" olämpligt". Men att Billström också gjort bra ifrån sig. Däremot oroar det Hedin att det är Billström som ska leda M:s nya arbetsgrupp. 

– Det är då vi får problem. Det verkar som om Moderaterna kanske går mot en mer stram migrationspolitik än vad vi andra vill. Och de får de göra om de vill, det är deras sak. Men det är viktigt att migrationsministern företräder regeringen när han talar, säger han till Aftonbladet

Ekeroth: "Billström är vettig ibland"

Om det är en ny linje och vad som händer härnäst återstår att se. Men klart är i alla fall att den nygamla moderata politiken har stöd hos Sverigedemokraterna:

– Jag skulle gissa att vad ministern försöker få fram är att i fotspåren av den illegala invandringen så växer ett parallellsamhälle fram, sa partiledaren Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande på måndagen.

Så här skrev den skandalomsusade riksdagsledamoten Kent Ekeroth på Twitter:

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!