Fler och fler uppger att missnöjet är det främsta skälet till att rösta på Jimmie Åkessons parti.
1 av 3
Fler och fler uppger att missnöjet är det främsta skälet till att rösta på Jimmie Åkessons parti. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
SD har ökat den senaste tiden och ligger just nu på runt tio procent i de flesta mätningarna.
2 av 3
SD har ökat den senaste tiden och ligger just nu på runt tio procent i de flesta mätningarna. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Torbjörn Sjöström.
3 av 3
Torbjörn Sjöström. - Foto: Faksimil TV4

Sex av tio SD-väljare missnöjesröstar

Nya siffror visar att det främst är missnöjet med andra partier som får väljare att kunna tänka sig att rösta på SD. Sedan i oktober har andelen nästan fördubblats.


Senaste opinionsmätningen från Sifo

KD 3,3 (-0,3)
M 27,3 (-1,7)
C 3,8 (+0,2)
FP 5,6 (-0,6)

MP 9,3 (-1,7)
S 35,0 (+3,7)
V 5,4 (-0,3)

SD 9,0 (+0,5)

Publicerades den 17 mars.

STOCKHOLM. Hela 63 procent av de som skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag skulle göra det främst på grund av ett missnöje med de andra partierna. Det visar en ny undersökning från Novus som presenteras av TV4-Nyheterna på tisdagen.

I oktober var samma siffra 37 procent och missnöjesröstarna har alltså nästan fördubblats till mars månad.

– Det en stor grupp vill ha är mer konkreta lösningar på de problem man ser i dag. Jag tolkar det som att man framför allt vill se fler lösningar för hur man skapar fler jobb i Sverige, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till TV4-Nyheterna och fortsätter:

– Sverigedemokraterna har ett enkelt svar på ett väldigt komplicerat problem - det tror jag attraherar en viss grupp människor som känner sig oroliga.

"Sympatiserar också med SD:s frågor"

Det handlar dock om väljare som sagt att de i första hand röstar på SD på grund av missnöjet. Det innebär dock inte att de inte håller med om olika delar av partiets politik. Detta har Sjöström i efterhand förtydligat på Twitter:

I oktober, när den första liknande mätningen gjordes, var samma siffra 37 procent. Den ökade till 50 procent i november och är nu alltså uppe på 63 procent.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!