Är det här vad Twitter egentligen är?
1 av 9
Är det här vad Twitter egentligen är? - Foto: Scanpix/Montage
Veronica Palm (S): – Twitter är som att kasta en näve grus i vatten och DN Debatt är som en sten, men är det tillräckligt många gruskorn som kastas samtidigt så kan det ge större vågor än en ensam sten.
2 av 9
Veronica Palm (S): – Twitter är som att kasta en näve grus i vatten och DN Debatt är som en sten, men är det tillräckligt många gruskorn som kastas samtidigt så kan det ge större vågor än en ensam sten. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Tomas Tobé (M) menar att man kan använda journalisters överskattning av Twitter till sin egen vinning för att nå ut.
3 av 9
Tomas Tobé (M) menar att man kan använda journalisters överskattning av Twitter till sin egen vinning för att nå ut. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Christina Höj Larsen (V): – Jag tänker ibland på det som ett virtuellt Almedalen - alltså mycket journalister, politiker, lobbyister och proffstyckare. Men, som sagt - klar fördel att man som politiker snabbt når ut till grupper man kan tänkas vilja nå till exempel journalister.
4 av 9
Christina Höj Larsen (V): – Jag tänker ibland på det som ett virtuellt Almedalen - alltså mycket journalister, politiker, lobbyister och proffstyckare. Men, som sagt - klar fördel att man som politiker snabbt når ut till grupper man kan tänkas vilja nå till exempel journalister. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Tomas Eneroth (S): – Det är överskattat. Det tenderar öka kortsiktigt fokus i stället för seriös granskning av verkliga samhällsproblem.
5 av 9
Tomas Eneroth (S): – Det är överskattat. Det tenderar öka kortsiktigt fokus i stället för seriös granskning av verkliga samhällsproblem. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Maria Ferm (MP).
6 av 9
Maria Ferm (MP). - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Sven-Olof Sällström (SD): – "Vanliga" väljare lyckligt ovetandes om allt strunt som skrivs i den ankdammen. "Twitterdrev" bidrar däremot till skev nyhetsrapportering/nyhetsvärdering.
7 av 9
Sven-Olof Sällström (SD): – "Vanliga" väljare lyckligt ovetandes om allt strunt som skrivs i den ankdammen. "Twitterdrev" bidrar däremot till skev nyhetsrapportering/nyhetsvärdering. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Monica Green (S) och Fredrick Federley (C).
8 av 9
Monica Green (S) och Fredrick Federley (C). - Foto: Riksdagen
Caroline Szyber (KD) och Lars Ohly (V).
9 av 9
Caroline Szyber (KD) och Lars Ohly (V). - Foto: Riksdagen

Toppolitikerna: "Twitter är en ankdamm"

Viktigt verktyg för att ha kontakt med väljare och journalister - eller en överskattad ankdamm där småsaker blir riksnyheter? Meningarna går minst sagt isär om Twitter bland de svenska riksdagsledamöterna.


Riksdagens twittrare

Många av dem twittrar som ett sätt att hålla kontakt med journalister, opinionsbildare och väljare. Andra tycker det sociala mediet är en överskattad ankdamm. Nyheter24 har kartlagt riksdagspartiernas twittrande ledamöter. 

Statistiken är baserad på de ledamöter som sitter i riksdagen för tillfället, även som ersättare. Ordinarie ledamöter som tillfälligt lämnat sina uppdrag har ej räknats med.

Det här är andra delen av en serie artiklar i veckan. Håll utkik för nästa del.

Del 1: De är bäst och sämst på Twitter i riksdagen.

STOCKHOLM. Över 200 riksdagsledamöter använder Twitter, vissa mer än andra. Men inställningen till det sociala mediet är tämligen delad. Vissa av de som twittrar dagligen tycker inte att det ger speciellt mycket.

Framför allt ser flera av riksdagspolitikerna Nyheter24 varit i kontakt med problem med journalisters bevakning av Twitter.

– Det är överskattat. Det tenderar öka kortsiktigt fokus i stället för seriös granskning av verkliga samhällsproblem, säger S-toppen Tomas Eneroth, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

"Det är en ankdamm"

Andra går så långt som att kort och gott kalla Twitter en ankdamm.

– Twitter spelar en mycket liten roll för opinionsbildning och väljarströmmar. Möjligtvis kan man använda Twitter för att snabbt få reda på aktuella nyhetshändelser. "Vanliga" väljare är lyckligt ovetandes om allt strunt som skrivs i den ankdammen. "Twitterdrev" bidrar däremot till skev nyhetsrapportering/nyhetsvärdering, säger Sven-Olof Sällström, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Han slutade själv med Twitter och Facebook för ett halvår sedan och raderade sina konton. Bland det bästa han gjort, menar han.

Socialdemokraten Monica Green använder också formuleringen "ankdamm".

– Twitter är inte överskattat, bara man tar det för vad det är, en ankdamm. Visserligen en växande ankdamm men ändå, säger hon.

Går att använda för egen vinning

Tomas Tobé, Moderaternas utbildningspolitiske talesperson, har däremot lärt sig att använda allt det där till egen vinning. Att journalister överskattar Twitter är positivt om man är opinionsbildare.

– Det kan vara ett tillräckligt argument för att använda det mycket för att nå ut, säger han.

Han får medhåll av Vänsterpartiets talesperson i flyktingfrågor, Christina Höj Larsen.

– Jag tänker ibland på det som ett virtuellt Almedalen - alltså mycket journalister, politiker, lobbyister och proffstyckare. Men, som sagt - klar fördel att man som politiker snabbt når ut till grupper man kan tänkas vilja nå till exempel journalister, säger hon.

Centerpartiets Fredrick Federley, som var en av de som twittrar bäst enligt Nyheter24:s kartläggning, menar att det är viktigt att trots allt inte stirra sig blind på Twitter.

– Man ska se det som en informationskälla i mängden. En del journalister kan dra ett tweet lite väl långt. Det kan förekomma både humor och ironi i tweets och det kan bli helt helt fel om man inte har koll på hela kontexten, säger han.

En annan av de bästa, Miljöpartiets Maria Ferm, är inne på samma spår.

– Diskussionen på Twitter är viktig ochminskar avståndet mellan medborgare och politiker och mellan medborgareoch journalister. Samtidigt är det en begränsad klick som använder Twitteroch det är knappast där som alla svar ska sökas eller alla kontakter knytas, säger hon.

"Kan klargöra motsättningar och leda till uppmärksamhet"

Det finns dock de som verkligen ser vikten av att använda det sociala mediet och som inte skulle säga att Twitter är överskattat. Som av en händelse är två av dessa de som använder Twitter mest av alla riksdagsledamöter: Caroline Szyber (KD) och Lars Ohly (V).

– För egen del ser jag Twitter och övriga sociala medier som ett sätt att få en dialog med väljare, andra politiker eller journalister. Jag ser det också som en bra kanal att få ut budskap, säger Szyber.

– Inlägg på Twitter förändrar inte världen. Men de kan entusiasmera, klargöra motsättningar och leda till uppmärksamhet. Bra att använda alltså, säger Ohly.

"För ytligt"

S-toppen Veronica Palm menar tvärtemot de flesta andra politikerna att något stort på Twitter faktiskt också kan vara stort "i verkligheten". Även om det inte alltid har samma tyngd som andra kanaler.

– Twitter är som att kasta en näve grus i vatten och DN Debatt är som en sten, men är det tillräckligt många gruskorn som kastas samtidigt så kan det ge större vågor än en ensam sten, säger hon.

En av de som Nyheter24 saknar mest på Twitter är Folkpartiets veteran Barbro Westerholm. Men det verkar inte bli något av den varan i framtiden heller.

– Jag twittrar inte. Använder andra kanaler för kommunikation. Twitter blir för ytligt för mig och den målgrupp jag vill nå och som vill nå mig, säger hon.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!