Sverigedemokraternas tomma stolar blir nu en förlustaffär.
1 av 4
Sverigedemokraternas tomma stolar blir nu en förlustaffär. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Partiledaren Jimmie Åkesson har kritiserats internt för att partitoppen roffar åt sig av det kommunala stödet.
2 av 4
Partiledaren Jimmie Åkesson har kritiserats internt för att partitoppen roffar åt sig av det kommunala stödet. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Presschefen Martin Kinnunen.
3 av 4
Presschefen Martin Kinnunen. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
SD har 51 tomma stolar i landets kommuner.
4 av 4
SD har 51 tomma stolar i landets kommuner. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

SD blir av med bidrag för tomma stolar

Sverigedemokraterna kan inom kort förlora partistöd för sina tomma stolar i Sveriges kommuner. Samtidigt kan inte partiet satsa centralt för kommunala pengar.


Har tagit strid

Trots att SD inte varit helt emot det nya förslaget har de tidigare tagit hård strid för rätten till partistöd även där de har tomma stolar. 2010 fick SD rätt i regeringsrätten mot Norrköpings kommun och 2012 var det samma sak fast i högsta förvaltningsdomstolen mot Södertälje kommun.

SVERIGE. Pengar och Sverigedemokraterna har alltid varit ett omdebatterat ämne - både i och utanför partiet. Nu kan SD inom kort bli av med partistödet för de 51 mandat i Sveriges kommuner som just nu gapar tomma.

Enligt ett nytt lagförslag från regeringen ska partier inte kunna få ut något partistöd för obesatta mandat. Sverigedemokraterna är allra värst drabbade av avhopp. Utöver deras tomma stolar har Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna en eller ett par mandat där de saknar representanter.

"Har inget med SD att göra"

Finansmarknadsminister Peter Norman (M), som även är biträdande finansminister, menar att förslaget ej kommer på grund av SD:s situation.

– Jag tycker inte att det spelat någon stor roll alls – vi har haft den här diskussionen tidigare, både med Ny demokrati och Miljöpartiet. Det här är inte en fråga som har med Sverigedemokraterna att göra, säger han till Sveriges Radio.

Kritik inom partiet

Regeringen föreslår också att det kommunala partistödet inte ska kunna gå till partierna på nationell nivå. I stället måste pengarna satsas på kommunal demokrati. Detta har tidigare varit en stridsfråga inom Sverigedemokraterna som även lett till avhopp i kommunerna.

– Man kan inte behandla en kommunförening som jobbar på ideell basis hur som helst. Det måste finnas viss sans i deras beslut. Att de ska ha 40 procent av det lilla vi får gör att vi inte har råd med några egna aktiviteter, sa Trollhättanpolitikern Göran Kummel (SD) till Expo Idag våren 2012 efter att han lämnat partiet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!