Riksdagspolitikerna om ramadan.
1 av 9
Riksdagspolitikerna om ramadan. - Foto: Montage
Jomshofs kritiserades.
2 av 9
Jomshofs kritiserades. - Foto: Montage / SCANPIX
Jomshof på väg till presskonferens i vintras tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och Sven-Olof Sällström.
3 av 9
Jomshof på väg till presskonferens i vintras tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och Sven-Olof Sällström. - Foto: JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX
Jenny Berglund, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.
4 av 9
Jenny Berglund, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. - Foto: Montage / SCANPIX / Södertörns högskola
Allra mest handlas det inför festen eid al-fitr som äger rum efter att fastan är över.
5 av 9
Allra mest handlas det inför festen eid al-fitr som äger rum efter att fastan är över. - Foto: Marc Femenia / SCANPIX
Ramadan ökar omsättningen i svensk matvaruhandel med en miljard kronor.
6 av 9
Ramadan ökar omsättningen i svensk matvaruhandel med en miljard kronor. - Foto: SCANPIX
Roland Utbult (KD).
7 av 9
Roland Utbult (KD). - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Anders W Jonsson (C).
8 av 9
Anders W Jonsson (C). - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Partikamraterna Hillevi Larsson (S) och Veronica Palm (S).
9 av 9
Partikamraterna Hillevi Larsson (S) och Veronica Palm (S). - Foto: Montage

Politikerna: "Självklart är ramadan en svensk tradition"

I dag inleds den muslimska fastemånaden ramadan. Och diskussionen om vad som är en tradition och inte i Sverige är fortfarande het. Så här tycker politikerna.


Läsarna: "Nej!"

Under måndagen ställde Nyheter24 samma fråga till läsarna på Facebook. 

Där har 86.8 procent röstat på "Nej, det är det inte", 3,6 procent på "Ja, alla högtider som firas i Sverige kan ses som svenska traditioner" och 9,6 procent på "Vem bryr sig? Skriv om något viktigare".

SVERIGE. "Ramadan - en svensk tradition". Ja, så länge människor i det svenska samhället praktiserar något återkommande är det en tradition. Det menar religionsvetaren Jenny Berglund, som på måndagen läxade upp SD-toppen Richard Jomshof efter dennes uttalanden rörande ramadan och islam.

Det hela började med en intervju i Sydsvenskan med Raid Amin, från Malmös muslimska studentförening Alhambra, där Amin menade att ramadan visst är en svensk tradition.

Nyheter24 skickade ut frågan, huruvida det är en svensk tradition eller inte, till de svenska riksdagsledamöterna - och fick blandade svar. Men de flesta var överens.

– Självklart. En högtid som firas av av svenskar i Sverige måste väl betraktas som en svensk tradition, säger Veronica Palm (S).

Hennes partikollega Hillevi Larsson håller helt med och påpekar att högtiden firats här sedan långt tillbaka. 

"Betyder inte att alla svenskar deltar"

Även Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson (C) är inne på samma spår.

– Eftersom en stor grupp svenskar under många år har firat ramadan är det som jag ser det en svensk tradition, säger han.

Jonsson betonar vad han menar är en viktig sak. Alla behöver inte vara med och fira för att det ska vara en tradition.

– Svensk tradition betyder inte att alla svenskar deltar. Det är säkert fler svenskar som deltar i firandet av ramadan än som äter surströmming i augusti och definitivt fler än som i Lillhärdal högtidlighåller bönmåndagen. Likväl är surströmmingsskiva och bönmåndag svenska traditioner och så bör även ramadan betraktas, säger han.

KD-politiker: "Nej, det är det inte"

Alla håller dock inte med. Moderaten Edward Riedl är en av de som är tveksamma.

– Jag ser inte ramadan som en svensk tradition. Men i takt med att fler människor från andra kulturer och andra religioner blir svenskar så blir det givetvis fler som firar andra högtider än de traditionella, säger han.

Kristdemokraten Roland Utbult är den enda av de som svarat som ställer sig helt emot att använda begreppet "svensk tradition" om ramadan.

– Nej, det är inte en svensk tradition. Inte i betydelsen svenska sedvänjor som förts vidare genom generationer. Men det är en jätteviktig del av det muslimska året, säger.

Partikollegan Emma Henriksson, kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, menar att det är en knepig fråga.

– Det är inte en helt enkel fråga att besvara, i bemärkelsen att det är en högtid som firas av många svenskar och att det har gjorts under lång tid i vårt land så ja, det är det, säger Henriksson, och fortsätter:

– Skulle en utlänning, en person som bor utanför Sverige, fråga vilka typiskt svenska traditioner vi har så skulle jag snarare räkna upp midsommar, kräftskiva, surströmmingsskiva, jul och påsk. De är traditioner i bemärkelsen att i de deltar människor av ohejdad vana oavsett om de ens vet varför. Att jul och påsk av för kristna dessutom är viktiga religiösa högtider vet de flesta men även många som inte definierar sig som kristna firar det som en familjehögtid, säger hon till Nyheter24.

När SD-toppen och riksdagsledamoten Jomshof under måndagen gav sig in i diskussionen om ramadan slutade det med att han jämförde islam med nazism och kommunism på Twitter på måndagen.

Han kallade även islam "våldsförespråkande och antidemokratisk".

"Funnits längre än SD"

Berglund, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, kritiserade honom hårt.

– Det är helt vansinnigt. Alla världsreligioner har genom historien använts för att förtrycka människor, men alla har givetvis också positiva inslag. Man kan inte dra alla över en kam så där. Vilken religion vi än talar om så är det viktigt att precisera vilken tolkning av religionen vi menar, sa hon till Nyheter24.

Faktum är att ramadan firats i Sverige sedan 30- och 40-talet. 1949 skapades den första muslimska församlingen av tatarer som invandrat från Finland,.

– Ja, ramadan har firats längre i Sverige än Sverigedemokraterna funnits, sa Berglund på måndagen.

Avslutas 7 augusti

Att det är ramadan märks på flera sätt i Sverige. I riksdagen serveras kvällsmåltiden iftar när solen gått ner. Flera mataffärer har olika erbjudanden i samband med högtiden och enligt Svensk Handel ökar omsättningen i matvaruhandeln med cirka en miljard kronor varje år under ramadan.

Högtiden firas i år från den 9 juli till den 7 augusti. Allt avslutas med festen eid al-fitr, eller bayram som den heter på turkiska.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

1 timme sedan
En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.