Kan övervaka svenska partier.
1 av 4
Kan övervaka svenska partier. - Foto: AP/Scanpix
Övervakningssystemen avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden.
2 av 4
Övervakningssystemen avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden. - Foto: AP/Scanpix
Trots det har flera svenska partier sina e-postservar på amerikansk mark.
3 av 4
Trots det har flera svenska partier sina e-postservar på amerikansk mark. - Foto: SCANPIX / Ap
Vilket betyder att de också lyder under amerikansk lag.
4 av 4
Vilket betyder att de också lyder under amerikansk lag. - Foto: SCANPIX / Ap

Riksdagspartierna övervakas – via e-postservrar i USA

Flera svenska riksdagspartier har sina e-postservrar i USA vilket betyder att myndigheterna där kan övervaka mejltrafiken.


Övervakningen

Enligt Washington Post ska övervakningsprogrammet ha startats år 2007. Det ska ha skett under stor sekretess och flera politiker har belagts med tystnadsplikt.

Justitiedepartement har enligt uppgifterna beordrat nätjättarna att ge myndigheterna åtkomst. Detta ska ha skett via den hemliga domstolen FISA. Företagen som lämnat ut information är:

Microsoft
Apple
Yahoo
Google
Facebook
PalTalk
AOL
Skype
YouTube

En av sommarens stora nyheter har varit hur amerikanska säkerhetsorgan övervakar landets virala kommunikation, något som avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden.

Trots det väljer flera svenska riksdagspartier att ha sina e-postservrar på amerikansk mark, vilket betyder att de lyder under amerikansk lag och därmed också kan övervakas skriver TechWorld. En källa säger dessutom till tidningen att intern känslig information ofta mejlas inom partierna.

– Under flera års tid har vi varnat för att det innebär att inte bara den svenska utan även utländska underrättelsetjänster utan större svårighet kan avlyssna trafiken. Placeringen av servrar i utlandet medför att all information passerar Sveriges gränser och att främmande stater och andra mycket enkelt kan komma åt information som kan vara känslig på ett eller annat sätt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Punk SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) till TechWorld.

"Följer utvecklingen"

Sammanlagt har hälften av riksdagspartierna sina e-postservrar utanför landets gränser, varav tre i USA.

Bland annat har Folkpartiet sina e-postservrar i USA och använder sig av Google som leverantör, ett företag som anklagats för att ha gett myndigheterna direkt åtkomst till deras servrar.

– Vi följer utvecklingen, men i övrigt vill vi inte kommentera detta, skriver deras kanslichef Anders Yngman i ett mejl till TechWorld.

Andra partier väljer att ta en annan väg.

– Vår mejlserver står i Sverige och all vår e-post spam- och virusfiltreras också i Sverige, bland annat mot bakgrund av de säkerhetsskäl du tar upp, säger moderaternas IT-chef Anders Gerby till TechWorld.

NSA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Polisen i Karlskoga rapporterar om brand

"Det luktar brandrök i ett flerfamiljshus i Karlskoga", skriver polisen på sin hemsida.

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Länsstyrelsen i Stockholm har utlyst skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Beskedet kommer efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna i förra veckan.

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.