Vad ska de prata om? Nyheter24:s Viktor Adolfsson tipsar Reinfeldt.
1 av 9
Vad ska de prata om? Nyheter24:s Viktor Adolfsson tipsar Reinfeldt.
Reinfeldt och Obama träffas på onsdagen.
2 av 9
Reinfeldt och Obama träffas på onsdagen. - Foto: SCANPIX / Montage
Reinfeldt på besök i Vita huset 2009.
3 av 9
Reinfeldt på besök i Vita huset 2009. - Foto: AP / SCANPIX
Halva innerstan kommer att spärras av i Stockholm.
4 av 9
Halva innerstan kommer att spärras av i Stockholm. - Foto: Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
Betongfundament vid riksdagen redo att placeras ut.
5 av 9
Betongfundament vid riksdagen redo att placeras ut. - Foto: Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
De ska stå längs med Obamas kortegeväg.
6 av 9
De ska stå längs med Obamas kortegeväg. - Foto: Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
Visselblåsaren Edward Snowden.
7 av 9
Visselblåsaren Edward Snowden. - Foto: AP/Scanpix
Reinfeldt och Obama har träffats flera gånger tidigare.
8 av 9
Reinfeldt och Obama har träffats flera gånger tidigare. - Foto: AP / SCANPIX
Presidentens bil "Cadillac One", eller "Beast" som den också kallas. Det finns alltid två likadana – för att ingen utomstående ska veta säkert vilken bil presidenten sitter i.
9 av 9
Presidentens bil "Cadillac One", eller "Beast" som den också kallas. Det finns alltid två likadana – för att ingen utomstående ska veta säkert vilken bil presidenten sitter i. - Foto: AP / SCANPIX

"Frågorna Reinfeldt borde ställa till Obama"

Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson inför den amerikanske presidenten Barack Obamas besök i Stockholm. Här är frågorna Fredrik Reinfeldt borde (men förmodligen inte kommer) ställa.


Obamas besök

Under 4-5 september kommer Barack Obama till Stockholm. Han ska bland annat träffa kungen och drottningen, besöka regeringskansliet och KTH samt den egna ambassaden. Flera ur hans personal har redan anlänt till Sverige på tisdagen.

Ett säkerhetspådrag av sällan skådat slag omgärdar presidenten och stänger av stora delar av trafiken i huvudstaden, både vad gäller bilar och kollektivtrafik. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur polisen säkrar brunnar längs med presidentkortegens rutt.

Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på twitter @viktorado.

Till att börja med: Jag förstår verkligen att det här med diplomati och världspolitik är svårt. Det har jag all respekt för. Kanske är den tid då Sverige kunde vara kritisk till stormakterna över, men vad skulle egentligen ha förändrats? Våra ledare borde kunna ställa kritiska frågor till "den fria världens" dito.

Tanken slog mig när jag läste en kort intervju med statsminister Fredrik Reinfeldt inför Barack Obamas besök i Stockholm. Han sa bland annat att det inte går att prata missiler om man vill diskutera frågor som ekonomisk tillväxt och jobb – som Reinfeldt menar är viktigare och större.

Kanske är det bara så att det är lite pirrigt med sitt första statsbesök av en amerikansk president. En reporter om någon förstår ju att man kan vara nervös inför att ställa frågor till någon man ser upp till eller vet är väldigt känd. Därför tänkte jag ge den gode Fredrik några tips på frågor:

Varför övervakar NSA svenska medborgare?

Det har knappast undgått någon att USA genom myndigheten NSA övervakat i stort sett halva jordklotet genom samarbete med exempelvis Google och Facebook. Läckan Edward Snowden har bland annat avslöjat att flera svenska myndigheter kan få sin e-post läst av NSA tack vare övervakningsprogrammet PRISM. Sverige kanske inte har det renaste mjölet i övervakningspåsen, men någon gräns måste det väl finnas även för våra politiker.

Hur ska en militär insats i Syrien skapa fred?

Röster från många olika håll har stött tanken om att gå in militärt i Syrien efter regimens misstänkta saringasattack mot civila för en tid sedan. Även om Obama valt att vänta på kongressens godkännande är det ingen hemlighet vad hans administration vill. Det alla vill veta är hur en amerikansk insats skulle rädda situationen. Vad talar för att Syrien 2013 inte blir Irak 2003? För Sverige är frågan särskilt aktuell då Migrationsverket meddelade att alla syrier på flykt i Sverige skulle få permanent uppehållstillstånd. Vad har USA för plan för de ytterligare människor som kommer tvingas på flykt vid ett krig?

Varför är Guantanamo öppet?

Till att börja med – lyft frågan högre än om själva byggnaderna där misstänkta terrorister fängslats utan rättegång. För Obama har gång på gång sagt att han vill stänga Guantanamo Bay, eller "Gitmo" som det brukar kallas. Men vad som är mer intressant är att själva företeelsen att stänga in personer utan att de fått sitt fall prövat inte är något som presidenten vill backa från. Som magasinet Time skrev för ett par månader sedan: Det metaforiska "Gitmo" kommer kanske aldrig stängas.

Vad kan vi göra för att rädda planeten?

I somras kom svagt positiva rapporter från USA – landets utsläpp av växthusgaser har minskat liksom energianvändningen. Men målen är fortfarande lågt satta och omvärlden minns misslyckandet från klimatmötet i Köpenhamn 2009. USA måste vara drivande i ett internationellt samarbete för att komma överens om hur man ska (försöka) rädda planeten innan den går under. Det är positivt att Obama ska få en halvtimme att lära sig om miljöteknik på KTH, men frågan måste också tas upp politiskt.

Finns det verkligen inget bättre sätt att använda drönare på?

Man kan lugnt säga att drönare är "det senaste" där ute. Tekniken används till allt från att filma sportevenemang till att agera hjärtstartare. Och i USA:s fall – till att bomba mål i bland annat Iran, Pakistan, Afghanistan och Jemen. Om oskyldiga dödats? Självklart. Men enligt den amerikanska regeringen är metoden mycket effektiv. Jag tror att om Obama och Reinfeldt slår sina kloka huvuden ihop ska de nog kunna hitta ett mer effektivt och humant sätt att använda ny teknik på.

/
/
/
/
/
/
/
NSA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.