Oleg Datsishin utesluts ur Sverigedemokraterna.
1 av 7
Oleg Datsishin utesluts ur Sverigedemokraterna. - Foto: SCANPIX / Faksimil Facebook
Ett par av Datsishins kommentarer från Avpixlat.
2 av 7
Ett par av Datsishins kommentarer från Avpixlat. - Foto: Faksimil Interasistmen.se
3 av 7
- Foto: Faksimil Interasistmen.se
John Bergström, ordförande för SD Västerås, tvingas också lämna partiet.
4 av 7
John Bergström, ordförande för SD Västerås, tvingas också lämna partiet. - Foto: Pia Nordlander
5 av 7
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson.
6 av 7
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson. - Foto: Riksdagen
"Bunkerfalangen": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand.
7 av 7
"Bunkerfalangen": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand. - Foto: SCANPIX / Västra Götalands region / Montage

Efter "skäggbarn" och "mustaschflickor"– SD-politiker utesluts

UPPDATERAD. Beslutet kom som ett brev på posten – bokstavligt talat. Nu utesluts skandalomsusade Oleg Datsishin ur SD, samtidigt som han kallar partiledningen "ett gäng uppblåsta satis polerare" på Facebook. Han är dock inte ensam om att bli utesluten.


HALMSTAD. Sverigedemokraten Oleg Datsishin, ledamot i Hallands regionfullmäktige, har uteslutits ur partiet. Han har varit i blåsväder under en längre tid för flera rasistiska uttalanden på Facebook, i kommentarsfält och i sin blogg.

Bland annat har han avslöjats flera gånger av sajten Inte rasist, men med att kalla ensamkommande flyktingbarn för "skäggbarn". Han har även använt ord som "ensamljugande barn" och "mustaschflickor".

På sin Facebooksida skriver han bland annat att "ett gäng uppblåsta 'satis polerare'" bestämt att han "inte duger längre":


Inlägget har gillats av bland andra Mattias From och Daniel Rondslätt, som tidigare uteslutits ur Sverigedemokraterna. 

"D4 kan göra vad de vill, de driver SD som ett företag inte som en traditionell förening/partibildning", skriver Rondslätt i kommentarsfältet.

"D4" syftar på partiledningen, "de fyras gäng": partiledaren Jimmie Åkesson, partisekreteraren Björn Söder, kulturpolitiske talespersonen Mattias Karlsson och kriminalpolitiske talespersonen Richard Jomshof.

Hyllade ukrainskt nazistparti

Bland kommentarerna får Datsishin även stort stöd – och en rad kängor delas ut till partitoppen:


Enligt Datsishin är anledningen till uteslutningen bland annat att han "inte delar partiets värderingar" och "saknar förtroende".

Hallandspolitikern, som tidigare varnats av partiet, utreddes först av SD:s medlemsutskott sedan han hyllat Ukrainas nazistparti Svoboda. Han vill även stoppa svensk Förintelseforskning.

– De är det sista alternativet till det korrumperade systemet. Svoboda är ett nationalistiskt ganska konservativt parti. De har varit lite kontroversiella eftersom företrädare gjort olika uttalanden om olika saker, sa Datsishin då till Expo Idag.

Svobodas chefsideolog har kallat Förintelsen för "den europeiska civilisationens guldålder".

Krävde bojkott av Camp Sweden

På senare tid har Datsishin blivit omskriven flera gånger igen. Bland annat krävde han en bojkott av det svenska landslagets supportergrupp Camp Sweden för att de hade blågulrandiga flaggor i stället för den svenska fanan.

Senare rapporterade Inte rasist, men även att SD-politikern tagit ställning för fotbollsklubbens FC Köpenhamns biljetthantering, där de bara sålde biljetter till personer med danskklingande namn.

Fler SD-politiker utesluts

Nyheter24 kan berätta att en handfull sverigedemokrater nyligen fått besked om uteslutning ur partiet. En av dessa är, förutom Datsishin, Västeråspolitikern John Bergström, ordförande för partiets lokalförening i staden. Han tvingas lämna partiet efter en utredning om ekonomiska oegentligheter.

Bergström har tidigare utretts av partiet för att bland annat ha köpt röster, och kränkt partifunktionärer via inlägg under pseudonym på Flashback, uppger VLT.

– Det enda jag har att säga i dag är att jag hänvisar till Sverigedemokraternas presstjänst, säger Bergström till Nyheter24.

Bara ett halvår efter uteslutningen av Ehn

Totalt har nu närmare 20 personer uteslutits ur Sverigedemokraterna det senaste halvåret. I mars kunde Nyheter24 redan innan det formella beslutet togs avslöja att SD Göteborgs Patrik Ehn, en av personerna i den så kallade bunkerfalangen, skulle uteslutas.

Flera tunga SD-källor avslöjade att beslutet var sanktionerat av bland annat partiledaren Åkesson och de andra i "de fyras gäng". Karlsson, som även setts som "chefsideologen" internt, ansågs vara drivande bakom uteslutningen.

– Ärendet är ytterst känsligt och många är rädda. Det snackas rejält nu inför mötet, sa en SD-källa till Nyheter24 då. 

På onsdagsmorgonen har Ehn twittrat om de nya uteslutningarna. Han kallar sättet partiet hanterar uteslutningarna på för "rättsvidrigt".

Uppdaterat 14.35:

Till Göteborgs-Posten bekräftar SD:s presschef Martin Kinnunen uteslutningen av Datsishin och "en handfull" medlemmar.

– Han har gång på gång uttryckt sig olämpligt. Han har uttryckt stöd för ett ukrainskt parti som är uppenbart antidemokratiskt och antisemitiskt. De åsikterna hör inte hemma i SD, säger han till Göteborgs-Posten om uteslutningen av gruppledaren i Halland.

Nyheter24 har sökt Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen och Patrik Ehn.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Imam hetsade mot judar – döms

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Israels chefsförhandlare David Barnea har lämnat Qatar, men samtalen om vapenvila fortgår.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.