Annie Lööf med blommor efter sitt bejublade invigningstal. Blir det glada miner även efter riksdagsvalet nästa år?
1 av 8
Annie Lööf med blommor efter sitt bejublade invigningstal. Blir det glada miner även efter riksdagsvalet nästa år? - Foto: Sabina Rislund / SCANPIX
Den senaste tiden har partiet hamnat under fyraprocentsspärren i flera mätningar.
2 av 8
Den senaste tiden har partiet hamnat under fyraprocentsspärren i flera mätningar. - Foto: Sabina Rislund / SCANPIX
Riksdagskollegorna tror det i alla fall – Centerpartiet klarar sig.
3 av 8
Riksdagskollegorna tror det i alla fall – Centerpartiet klarar sig. - Foto: Sabina Rislund / SCANPIX
Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Hanna Wagenius öppnade stämman med att komma inflygande in på scenen i vajrar.
4 av 8
Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Hanna Wagenius öppnade stämman med att komma inflygande in på scenen i vajrar. - Foto: Sabina Rislund / SCANPIX
Christer Adelsbo (S).
5 av 8
Christer Adelsbo (S). - Foto: SCANPIX SWEDEN
Jörgen Hellman (S).
6 av 8
Jörgen Hellman (S). - Foto: JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX
Lars Ohly (V).
7 av 8
Lars Ohly (V). - Foto: SCANPIX SWEDEN
Irene Oskarsson (KD).
8 av 8
Irene Oskarsson (KD). - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Riksdagen: "Centern klarar sig kvar"

De har dansat på ruinens brant i opinionsmätningarna – men nu kommer lite positiva nyheter samtidigt som Centerpartiets stämma avslutas. Riksdagskollegorna tror att partiet klarar fyraprocentsspärren nästa år, visar Nyheter24:s stora enkät.


Svaren från riksdagen

Hur många partier sitter i riksdagen efter valet?
Åtta: 26
Sju: 11
Sex: 4

Om annat än åtta – vilket eller vilka åker ur?
Kristdemokraterna: 4
Något av KD och C: 4
Både KD och C: 4
Centerpartiet: 3

KARLSTAD. 3,6. 4,1. 3,8. 3,2. 3,3.

Det är några av Centerpartiets resultat i de senaste opinionsundersökningarna inför nästa års riksdagsval. Det ser med andra ord inte särskilt säkert ut att partiet ska klara sig kvar i Sveriges lagstiftande församling.

"Det blir med knapp marginal"

Trots det tror de flesta riksdagsledamöterna Nyheter24 kontaktat att partiet kommer att ha mandat kvar även efter valet. Bara tre av de 43 som valt att svara på enkäten tror att Centerpartiet ramlar ur. Detta trots att det är en jämn fördelning av allians- och oppositionspolitiker.

– Även om C och KD ligger risigt till i opinionsmätningarna så tror jag att man klarar sig, men det blir med knapp marginal. Problemet för alliansens väljare är att det är två partier som ligger lite skrynkligt till så vilket parti skall man lägga en eventuell stödröst på? säger Christer Adelsbo (S) till Nyheter24.

"Stödrösterna räcker inte till båda"

Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly (V) är en av de som tror att något av allianspartierna ramlar ur riksdagen. Men han kan inte bestämma sig för vilket.

– Centerpartiet eller Kristdemokraterna. Stödrösterna räcker inte till båda och Folkpartiet behöver alla sina röster själva, säger han till Nyheter24.

Ett par ledamöter har svarat att det "tyvärr" kommer vara åtta partier kvar och syftat på Sverigedemokraterna, som snarare ser ut att växa. Kristdemokraternas Irene Oskarsson (KD) är en av dem.

– Jag tror att vi är fortsatt åtta. Då jag tror att SD kommer att hålla sig kvar, tyvärr, säger hon till Nyheter24.

Bejublat Lööftal på stämman

En av de som dock är säker på sin sak är Jörgen Hellman (S). Han tror inte att Centerpartiet klarar sig över riksdagsspärren nästa år.

– De har svårt att tala om en politik till väljarna och i realiteten driva en annan politik i regeringsställning. Det ser folk igenom över tiden, säger han till Nyheter24.

På söndagen avslutar Centerpartiet sin stämma i Karlstad, där man bland annat beslutat att de som anhöriginvandrar till Sverige ska ha rätt till sjuk- och åldringsvård. Partistyrelsen ville att det sistnämnda ska betalas av de anhöriga men stämman gick mot den linjen.

Partiledaren Annie Lööf, som har haft ett lågt förtroende bland väljarna i flera mätningar, fick mycket beröm för sitt tal när hon öppnade stämman på torsdagen.

Se Lööfs tal här:


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!