Sverige kan andas ut.
1 av 4
Sverige kan andas ut. - Foto: Montage
EU-parlamentet sa nej till att förbjuda godis som liknar tobaksprodukter.
2 av 4
EU-parlamentet sa nej till att förbjuda godis som liknar tobaksprodukter. - Foto: Jessica Gow/Scanpix
EU-parlamentsledamoten Christoffer Fjellner (M).
3 av 4
EU-parlamentsledamoten Christoffer Fjellner (M). - Foto: SCANPIX SWEDEN
Lakritspipan har funnits i Sverige sedan 1920-talet.
4 av 4
Lakritspipan har funnits i Sverige sedan 1920-talet. - Foto: Scanpix

Klart: Lakritspipan och snuset är räddat

Det blir inget stopp för lakritspiporna – eller för det svenska snuset. Det står klart sedan EU-parlamentet röstat om saken på tisdagen.


BRYSSEL. Beskedet om att det populära godiset lakritspipor skulle kunna förbjudas av EU ledde till en smärre folkstorm i Sverige.

På tisdagen röstade EU-parlamentet för att dessa inte ska förbjudas. 

När förslaget först uppmärksammades var miljöpartisten Carl Schlyter positiv.

– Det handlar om själva principen att tobaksimitationer inte ska säljas till barn. Personligen tycker jag att lakritspipan är ett gränsfall eftersom den inte riktigt ser ut som en pipa, men sannolikt ryker den ju också. Även om jag själv främst är emot till exempel chokladcigaretter, sa han till Nyheter24 då.

Snuset bevaras

Samtidigt togs även beslut om att helt tillåta undantagsregler för det svenska snuset.

Det diskuterades tidigare om huruvida EU skulle förbjuda smaktillsatser i tobaksprodukter men Sverige får alltså fortsätta sälja snus som tidigare. EU-kommissionen ville bland annat förbjuda en stor mängd olika smaktillsatser i snuset.

Dessutom skulle det vara tvunget att innehålla minst 85 procent tobak för att bli godkänt – till skillnad från 50 procent, som nu.

– Det är det dummaste jag har hört! Det är ett svenskt kulturyttrande och det har inte EU något med att göra, sa teveprofilen Martin Timell tidigare om det föreslagna förbudet till Nyheter24.

/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.