Jimmie Åkessons nolltolerans mot rasism har varit omdebatterad.
1 av 5
Jimmie Åkessons nolltolerans mot rasism har varit omdebatterad. - Foto: Jonas Ekströmer/TT
Nu avslöjar bandinspelningar hur partiet pratar om nolltoleransen internt.
2 av 5
Nu avslöjar bandinspelningar hur partiet pratar om nolltoleransen internt. - Foto: Henrik Montgomery/TT
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson. Söder ligger bakom förslaget.
3 av 5
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson. Söder ligger bakom förslaget. - Foto: Riksdagen
Åkesson har kritiserats för att låta sin närmaste vänner vara kvar i partiet trots snedsteg.
4 av 5
Åkesson har kritiserats för att låta sin närmaste vänner vara kvar i partiet trots snedsteg. - Foto: TT
I de inspelade samtalen hörs bland andra pressekreteraren Linus Bylund.
5 av 5
I de inspelade samtalen hörs bland andra pressekreteraren Linus Bylund. - Foto: Bertil Enevåg/TT

SD:s interna samtal: Så fungerar nolltoleransen – egentligen

Jimmie Åkesson har tydligt infört en nolltolerans mot rasism i partiet och talat om "storstädning". Nu avslöjar bandinspelningar från partiets interna diskussioner att det ibland handlar mer om ordval än om åsikter.


Åkessons mejl

Det var i oktober 2012 som partiledaren Jimmie Åkesson lanserade den så kallade nolltoleransen mot rasism. I ett mejl till partiets medlemmar skrev han så här:

"I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar" och "Från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet." 

Enligt kritiker är dock Åkessons närmaste vänner i partiet skyddade och får vara kvar trots rasistiska uttalanden. Till exempel när Aftonbladet avslöjade att vice partiledaren Jonas Åkerlund, 64, uttalat sig rasistiskt.

Efter flera skandaler och rasistiska uttalanden från sverigedemokrater bestämde sig partiledaren Jimmie Åkesson för att införa en nolltolerans mot rasism i oktober förra året. Ett mejl skickades ut till SD:s medlemmar och det talades om en "storstädning" inom partiet. 

Nolltoleransen har resulterat i att flera politiker tvingats lämna partiet. Men Åkesson har även kritiserats för att låta sina närmaste vänner vara kvar – trots rasistiska uttalanden eller andra skandaler. 

"Lägga band på sig själv"

Nu kan Expo avslöja hur partiet pratar om nolltoleransen internt. I mars i år samlades riksdagsledamöterna Richard Jomshof, och Mattias Karlsson samt Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund för ett möte. Diskussionen bandades och inspelningarna visar att det i många fall handlar mer om hur man uttrycker sig än vad man i själva verket tycker.

– Tänk er för i alla lägen. Tyvärr måste man lägga band på sig själv. Jag kan tycka att det är lite odemokratiskt men det är så verkligheten ser ut, sa Jomshof.

Ord – och inte åsikter

En utesluten kommunpolitiker som hävdat att homosexualitet degenerar samhället och talat om det i termer av avloppssex tvingades enligt Jomshof inte bort på grund av sina åsikter. 

 Man får tycka vad man vill om homosexualitet, men man kan inte uttrycka sig på det sättet. Vi måste som parti inse att orden vi väljer är fruktansvärt viktiga, sa Jomshof. 

"Använder det sunda förnuftet"

När företrädarna för partiets riksorganisation får frågor om vad man får och inte får säga utan att bryta mot nolltoleransen blir svaret att enstaka fall av "rasism, nazism eller antidemokratiska idéer" inte leder till uteslutning.

– Jag tror inte att man behöver vara orolig som vanlig medlem, om man bara använder det sunda förnuftet och försöker att inte kontinuerligt lyfta fram rasistiska, nazistiska, antidemokratiska idéer, tankar, artiklar och så vidare, sa Mattias Karlsson

Här kan du lyssna på bandinspelningarna:


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyft för e-handeln efter svag period

Kraftigt vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 796 miljoner euro för årets första kvartal. Det kan jämföras med 1 499 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.