Här är SD-topparna som borde ta en extra titt i kommunikationsplanen

Kent Ekeroth twittrar med formuleringar som "din pajas" och "ni e patetiska". Det kanske inte kommer som någon överraskning – men han är inte ensam. Det finns fler som inte verkar följa den hajpade kommunikationsplanen.


Ekeroths twittrande

Ingen i SD-ledningen ville kommentera Ekeroths twitterinlägg när Nyheter24 hörde av sig på torsdagen.

– Har inte för avsikt att recensera riksagsledamöters twittrande i media, skrev presschefen Martin Kinnunen i ett mejl.

"Sverigedemokrater väljer sina ord med omsorg och använder ord som riskerar att tas emot med ilska eller upprördhet endast i mycket sällsynta fall, och då bara när sådana ord med säkerhet gagnar syftet och underlättar kommunikationen".

Så står det i "Kommunikationsplan 2014", som med stolthet presenterades av SD-ledaren Jimmie Åkesson förra hösten. Vikten av dokumentet har betonats av flera partitoppar, men som Nyheter24 kunde skriva på torsdagen verkar i alla fall en riksdagsledamot ha lite problem med den. Hans namn är Kent Ekeroth.

"Patetiska människor"

Men en närmare på den absoluta SD-toppens aktivitet i sociala medier de senaste månaderna visar att han faktiskt inte är ensam. Titta bara hans efterträdare på posten som kriminalpolitisk talesperson – Richard Jomshof:

Det verkar finnas en hel del "sällsynta fall" där ilska och upprördhet är rimligt.

"Pinsamma snorvalpar"

Den hotfulla texten i "Svarta duvor & vissna liljor" verkar ha blivit för mycket för partisekreteraren Björn Söder. Så här skrev han på Facebook:

 

Även riksdagsledamoten Thoralf Alfsson har problem med att inte ta i för mycket. Som när han påstod att LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson förlorat förståndet:

Så sent som på fredagen kallar Alfsson Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt för "en vidrig lögnare" på sin blogg.

Magnus Olsson, ordförande för SD Malmö och numera suppleant i partistyrelsen, talar direkt med människor i stället för att skriva inlägg på Facebook:

"Tar deras tjejer"

En annan nykomling som suppleant i partistyrelsen är Roger Hedlund från SD Gävleborg. Han försöker, som kommunikationsplanen säger, att undvika sarkasm eller ironi. Men det går så där:


Men var är Linus Bylund då? undrar ni. Var lugna, här kommer han.

Förutom att sitta som ordförande för SD Stockholms stad och som ledamot i valberedningen är han som bekant stabschef hos partiledaren Åkesson. Han är kanske även den sverigedemokrat som twittrar mest.

Han glömde även läsa detta stycke ur kommunikationsplanen:

"Sarkasm, ironi eller kompisjargong är exempel på grepp som fungerar mycket dåligt i skriven text i allmänhet och om möjligt ännu sämre i kortare texter till en allmän publik. Man bör vara ytterligt återhållsam med detta och bör undvika det helt om man inte på ett tydligt sätt kan påvisa att det handlar om just exempelvis sarkasm (och då mister man ofta hela poängen)".

Så här twittrade han i veckan som gick. Det är högst oklart vilka som förstod:

Så här svarade Bylund häromdagen till en person som ifrågasatte SD:s (och Bylunds) människosyn:

Som det står skrivet i kommunikationsplanen:

"Tyvärr dyker det inte sällan upp exempel på hur partiföreträdare på olika nivåer twittrat eller uppdaterat sin facebookstatus på ett sätt som skadar partiet. I nästan samtliga förekommande fall handlar det antingen om att företrädaren har agerat i affekt och låtit starka känslor styra vad som skrivs, eller att företrädaren har använt sig av ett sarkastiskt tonläge som inte nått mottagarna på avsett vis. Ibland en kombination av dessa båda".

Som sagt.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.