Marie Edenhager utesluts ur Sverigedemokraterna.
1 av 4
Marie Edenhager utesluts ur Sverigedemokraterna. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Det kan nyheter24 nu avslöja.
2 av 4
Det kan nyheter24 nu avslöja. - Foto: Sverigedemokraterna
Edenhager har petats vid flera tillfällen.
3 av 4
Edenhager har petats vid flera tillfällen. - Foto: SCANPIX / Sverigedemokraterna
Det efter ett långt politiskt spel.
4 av 4
Det efter ett långt politiskt spel. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Köpte kläder och smink för 100 000 av partiets pengar – SD-topp får gå

Nyheter24 kan nu avslöja att Marie Edenhager, tidigare medlem i partistyrelsen och före detta ordförande i medlemsutskottet, utesluts ur Sverigedemokraterna. Anledningen ska vara att hon misstänks ha förskingrat stora summor från partiet – pengar som bland annat gått till inköp av smink och kläder.


"Välregisserat"

"Behövde de fem månader på sig för att ta upp den bordlagda frågan? Knappast. Uteslutningen av Edenhager är kanske den mest välregisserade hittills.

En utesluten partistyrelseledamot är en stor grej. En utesluten före detta partistyrelseledamot är inte lika stor. Det är klart att SD-ledningen är medvetna om detta."

Nyheter24:s Viktor Adolfsson analyserar uteslutningen

STOCKHOLM. Marie Edenhagers skandalomsusade karriär inom Sverigedemokraterna är över. Under landsdagarna i år petades hon från partistyrelsen och Nyheter24 kan nu avslöja att hon dessutom utesluts ur partiet.

Det formella beslutet tas på ett partistyrelsesammanträde under måndagen. Förslaget till partistyrelsen kommer från medlemsutskottet, vars rekommendationer partistyrelsen sällan går emot.

Skälet ska vara att pengar försvunnit från partiet, pengar som Edenhager ska ha förskingrat. Enligt uppgifter till Nyheter24 ska det sammanlagt handla om ungefär 400 000 kronor, varav omkring 100 000 ska ha gått till bland annat klädinköp, smink och frisörbesök. Sifferuppgifterna ska komma från en extern revisionsbyrå.

– Många har väntat på att hon ska uteslutas, säger en källa med god insyn till Nyheter24.

Taktiskt spel

Enligt vad Nyheter24 erfar så bestämde partiets mäktiga medlemsutskott, där Edenhager tidigare var ordförande, att ett personärende skulle öppnas mot henne redan i juni förra året varpå Edenhager fick fram till mitten av juli på sig att svara. Något som hon också gjorde.

Men i stället för att ta ett beslut redan då valde medlemsutskottet att bordlägga ärendet, enligt uppgifter till Nyheter24 för att hon först skulle petas ur partistyrelsen. Något som alltså skedde under landsdagarna i november förra året.

– Först petades hon som ordförande från det tunga medlemsutskottet. Sedan har de skjutit upp beslutet för att hinna peta henne från partistyrelsen, säger en källa med god insyn till Nyheter24.

Utreddes externt

Uppgifter om att Edenhager utreddes kom redan i mars förra året när Sveriges Radio kunde berätta att en extern revisionsbyrå skulle undersöka var pengar som försvunnit från Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Dalarna-Västmanland under 2011 och 2012, där Edenhager då var ordförande, hade tagit vägen.

Detta efter att partisekreteraren Björn Söder krävt att handlingarna skulle lämnas ut. Något som dock inte oroade Edenhager då.

– Inte det minsta, sa hon till Sveriges Radio.

Nu leder det alltså till att hon får lämna partiet.

Petats tidigare

I mars förra året kuppades hon bort som ordförande för Sverigedemokraterna Dalarna-Västmanland, något som Nyheter24 då kunde avslöja.

Det var inte heller första gången som hon tvingades bort från en post inom partiet. Redan i november 2012 avsattes hon som gruppledare i Dalarnas landsting. Samma månad lämnade hon även sin post som ordförande i Sverigedemokraternas medlemsutskott – de som hanterar just uteslutningsärenden

Nyheter24 har sökt Marie Edenhager.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.