Allan Jönsson – ansikte mot ansikte med Jimmie Åkesson på landsdagarna i höstas.
1 av 2
Allan Jönsson – ansikte mot ansikte med Jimmie Åkesson på landsdagarna i höstas. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Jönsson avhopp – huvudbry för SD-ledaren?
2 av 2
Jönsson avhopp – huvudbry för SD-ledaren? - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Framgångsrik SD-profil hoppar av: "Toppen tar aldrig till sig förslag"

Han har lett den mest framgångsrika SD-kommunen i landet. Nu lämnar Allan Jönsson Sverigedemokraterna – med en känga riktad mot partitoppen.


Ska kopiera Fremskrittspartiet

Enligt Jönsson kommer det nya partiet kopiera "grundläggande ingredienser" från det populistiska norska Fremskrittspartiet. Han menar dock att det partiet står för långt till höger i frågor som rör bland annat ekonomi. Även Framstegspartiet kommer att lägga mycket fokus på invandringen.

HELSINGBORG. Allan Jönsson har suttit i Sverigedemokraternas partistyrelse och varit partiets starkaste röst i Bjuv – den skånska kommunen där SD fick nästan 20 procent av rösterna 2010.

"Tar aldrig till sig förslag från fotfolket"

I början av februari startade ett antal före detta SD-politiker Framstegspartiet. Nu meddelar Jönsson att han kommer att vara ordförande för det nya initiativet, och därmed lämna Sverigedemokraterna.

– Jag har haft mina diskussioner med partiet under en längre tid och vi har aldrig nått konsensus. Informationen från toppen är lika med noll och man tar aldrig till sig förslag från fotfolket. Man lägger allt krut på invandringsfrågan och alltid när något ska finansieras pekar man på invandringen. Men jag kan inte se att det är outtömlig källa, säger Jönsson till Helsingborgs Dagblad.

Har tidigare varit uteslutningshotad

Kommunpolitikern har länge varit en starkt kritisk röst mot partitoppen. 2011 hotades han av uteslutning men klarade sig undan med en varning. Han var till exempel kritisk mot partiets uppgörelse med Erik Almqvist när denne lämnade riksdagen efter avslöjandena om järnrörsfilmen.

Jönsson ledde Framstegspartiet redan innan han anslöt sig till Sverigedemokraterna, men nu rör det sig om ett nystartat parti med samma namn. Trots att Jönsson uttalat sig om det nya initiativet från SD-håll berättar han nu att det i själva verket var hans idé.

– Jag väckte idén om Framstegspartiet förra året. Sedan är det andra som arbetat vidare med det. För några veckor sedan tillfrågades jag om att blir ordförande för interimsstyrelsen, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Hoppas plocka över rösterna

För bara ett par dagar sedan valdes Jönsson om som ordförande för SD Bjuv. Men nu hoppar han alltså av.

Nu tror han att Framstegspartiet kommer att plocka de flesta av rösterna SD fick 2010. Anledningen är den stora mängd personröster som Jönsson själv fick då.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer SD sakna Allan Jönsson?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.