SD blev kuppat – av "MC-gäng eller raggare".
SD blev kuppat – av "MC-gäng eller raggare". - Foto: TT Bild/Montage

SD-styrelse kuppad av 20 nya medlemmar: "Motorcykelgäng eller raggarklubb"

Enligt uppgifter ska Sverigedemokraterna i Kungsbacka ha kuppats – av ett antal personer som beskrivs som "ett knuttegäng i skinnvästar med döskallar på"


"Röstkupp"

Norra Halland har pratet med den tidigare partimedlemmen Lars Colliander som var med på mötet.

– Det var en röstkupp, men i min ålder bryr jag mig inte så mycket. Det var det allmänna intrycket att det var knuttar som kom och tog över mötet, säger han till tidningen.

KUNGSBACKA. När Sverigedemokraterna i Kungsbacka samlades för ett årsmöte dök plötsligt 20 nya medlemmar upp och röstade, tvärtemot valberedningens förslag, fram en helt ny styrelse.

– På årsmötena brukar det vara mellan 12 till 15 personer. Plötsligt dök det upp 20 personer som aldrig deltagit tidigare, ett MC-gäng eller en raggarklubb. De valde bort hela styrelsen, tillsatt sig själva och har nu kontroll över valfonden som ligger på flera hundra tusen kronor, säger en källa till Norra Halland.

Tidigare ordföranden vill inte kommentera

Förslaget var att att den före detta ordföranden Thord Brynielsson skulle fortsätta, något som alltså inte blev fallet.

– Jag kan bara konstatera att valberedningens förslag inte fick majoritet på årsmötet, säger Brynielsson, som inte vill kommentera mötet ytterligare, till Norra Halland.

"Skinnvästar med döskallar på"

Enligt källor till Norra Halland ska det handla om personliga motsättningar inom partiet.

– Det här är bara början. Man vill åt Thord Brynielssons plats på listan till riksdagen. Så då har Maya Markiewicz, vice ordförande, sparkat styrelsen med hjälp av ett knuttegäng i skinnvästar med döskallar på, säger en källa till tidningen.

"Kan inte annat än skratta"

Markiewicz menar på att inga konstigheter skett.

– Röstkupp och mc-knuttar. Det var ju spännande, jag kan inte annat än att skratta. Vi var 32 stycken som hade röstlängd, och sen var det fyra personer som blev bortvalda. Det var noga genomtänkt och genomarbetat av medlemmarna, säger hon till Norra Halland.

"Inte intresserade av politik"

Ny ordförande är nu James Kujansuu som beskrivs som ”en tidigare okänd medlem helt utan föreningsvana”, av en källa till till Norra Halland.

– De nya medlemmarna är inte intresserade av politik, de har aldrig gjort någonting för partiet. Det här är en kupp för att ta över föreningen, och det här är bara början. Det kommer hända på fler platser i landet där man bara gör rent på listan och föreningen tas över. Men det ska bli spännande att se hur Per Ödman och de andra, ska möta knuttarna i fullmäktige, säger en källa till Norra Halland.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.