Fredrik Reinfeldt har ändrat sig.
1 av 3
Fredrik Reinfeldt har ändrat sig. - Foto: BERTIL ERICSON / TT
Per Bolund (MP).
2 av 3
Per Bolund (MP). - Foto: Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
Talla Alkurdi, ordförande för S-studenter.
3 av 3
Talla Alkurdi, ordförande för S-studenter. - Foto: Klas-Herman Lundgren / Klas-Herman Lundgren

Reinfeldts kovändning: Inget sänkt studiebidrag

Protesterna var många när Alliansen gick ut med att studiebidraget skulle sänkas. Nu dras förslaget tillbaka, meddelar statsminister Fredrik Reinfeldt. – Det är ett extremt hattande, säger Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund till Nyheter24.


SVERIGE. Det var förslaget som ledde till enorma protester bland svenska studenter, bland annat på Facebook.

Men nu, bara tre veckor efter utspelet, väljer statsminister Fredrik Reinfeldt att göra en kovändning. Det blir inga sänkta studiebidrag som det var tänkt.

– När vi nu ser att det finns en oro har vi försökt hitta ett annat sätt att hitta finansieringen. Och bara med ett litet påslag på alkohol-, tobak- och fordonsskatten så kan vi klara hem finansieringen i alla fall, säger han till SVT.

Studiemedlet höjs

Studiebidraget skulle ha sänkts med 300 kronor i månaden enligt förslaget som finansminister Anders Borg presenterade för tre veckor sedan. Tanken var att bidragssänkningen skulle ge 800 miljoner kronor över till statskassan

Totalt sett kommer ändå studiemedlen höjas med 1 000 kronor, tack vare höjningar i lånedelen.

Reinfeldt vill inte se det ursprungliga förslaget som en miss.

– Det viktiga var att vara tydlig med vad vi vill åstadkomma, säger han till SVT.

SVT:s reporter: Var det inte en miss att komma med det här förslaget?

– Vi var tydliga med vad vi vill åstadkomma, och det är det som jag har berättat om här.

MP: "Ett extremt hattande"

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund kallar beskedet "väldigt anmärkningsvärt". 

– Jag har inte sett någonting sådant tidigare, säger han till Nyheter24.

Han menar att det inte är första gången som regeringen ändrar sin politik från nästan från den ena dagen till den andra.

– Det är ett extremt hattande från regeringens sida, det blir svårt att veta vilka av deras förslag man ska ta på allvar, säger Bolund.

S-studenter: "Visar hur svajig deras politik är"

Socialdemokratiska studentförbundet S-studenter var de kanske starkaste kritikerna efter Borgs utspel om sänkta bidrag. Nu gläds de i alla fall delvis över det nya beskedet.

– Det visar att våra påtryckningar och protester någonstans har gett resultat, säger förbundsordförande Talla Alkurdi till Nyheter24 och fortsätter:

– Men samtidigt visar det här liksom tidigare hur svajig och oseriös regeringens högskolepolitik är.

Alkurdi menar att situationen var densamma i höstas när regeringen sköt upp planerna på att göra det möjligt för universitet och högskolor att bli privata stiftelser.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.