Jan Ericson och Zakaria Zouhir.
1 av 2
Jan Ericson och Zakaria Zouhir. - Foto: Montage
Tweeten om Afrosvenskarnas riksförbund.
2 av 2
Tweeten om Afrosvenskarnas riksförbund.

Riksdagsledamot i blåsväder: "Neger betyder svart"

Moderaternas Jan Ericson kritiserar den anmälan Afrosvenskarnas riksförbund gjort mot en partikollega. – Här har vi ännu en politiker som försvarar ett grovt rasistisk tilltal, säger Zakaria Zouhir ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund till Nyheter24.


Har kontaktat partisekreteraren

Afrosvenskarnas riksförbund har kontaktat Moderaternas partisekreterare Kent Persson för att få svar om hur partiet ska gå vidare med Eva Sidenkrans.

– Jag väntar ännu svar på det mejl som jag skickat till honom, säger Zakaria Zouhir.

Förra veckan framkom det att en chokladboll från Älvkarleby med namnet "Gammeldags fördomsfri Ne*erboll", tillverkades av ett företag som den moderata toppolitikern i kommunen Eva Sidekrans stod bakom

Afrosvenskarnas riksförbund polisanmälde då Sidenkrans för hets mot folkgrupp vilket resulterade i ett utspel från Modereraternas riksdagsledamot Jan Ericson, på Twitter. Under lördagen kallade han förbundet för "löjliga" och skrev sedan tweets om att på att ordet "neger" i själva verket bara betyder svart. 

"Fördummar kampen"

"Har Afrosvenskarnas Riksförbund de mest lättrampande tårna i Sverige? Gör man sig inte lite löjliga nu? Igen", skrev han först. Sedan twittrade han så här till Socialdemokraternas riksdagsledamot Elin Lundgren.

För Nyheter24 utvecklar Jan Ericson sitt resonemang: 

– Egentligen är det ju en svensk version av ordet "negro", som står för svart. Ordet "negro" förekommer i en massa olika sammanhang och det tycker jag är okontroversiellt. Jag skulle däremot aldrig använda ordet ”neger” om eller till en annan människa, eftersom jag vet att det kan såra. Inte ens om det var i ett positivt sammanhang. Ordet används tyvärr som nedsättande begrepp eller skällsord i olika sammanhang och jag har stor respekt för att människor därför inte vill kallas det. Det är naturligtvis den som säger något som måste anpassa sig efter hur mottagaren uppfattar det, säger han och tillägger: 

– Men därifrån till att polisanmäla en etikett på en vara är steget oerhört långt.

"Man ska inte missbruka polisanmälningar"

När Zakaria Zouhir, ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund får ta del av kritiken säger han:

– Efter att tagit del av Jan Ericsons kommentarer kan jag bara konstatera att här har vi ännu en politiker som försvarar ett grovt rasistiskt tilltal, skillnaden är att denna redan sitter i riksdagen, säger han till Nyheter24.

Ericson menar att förbundet missbrukar rätten att polisanmäla.

– Jag tycker man ska ta detta med rasism på stort allvar. Det är något vi arbetar mot politiskt på alla nivåer. Man kan definitivt ha åsikter om texten på bakverket ifråga, och kan med rätta tycka att det var plumpt och dumt uttryckt. Men att polisanmäla någon för en text på en produkt känns väldigt överdrivet. Tror tyvärr det fördummar kampen mot rasism, i stället för motsatsen, säger han och fortsätter: 

– Jag anser också som jurist att man ska ha respekt för rättssystemet och inte missbruka det här med polisanmälningar. Rättssystemet har viktigare saker att syssla med.

Zouhir förstår dock inte Ericsons resonemang.

– Det går inte att ta honom och hans kommentarer på allvar, säger han.

"Dumt och onödigt provocerande"

– De kritiska rösterna verkar inte kunna hålla isär att det å ena sidan var onödigt och plumpt att använda ordet på etiketten och att det å andra sidan givetvis inte kan anses vara brottsligt och knappast utgöra grund för polisanmälan. Det är två helt olika frågeställningar, säger Ericson och fortsätter:

– Jag anser att polisanmälan var en mycket överdriven reaktion, samtidigt som jag tycker det var dumt och onödigt provocerande av företagaren ifråga att skriva som man gjorde. Afrosvenskarnas riksförbund vill ville väl göra en markering, men jag tycker som sagt man sköt över målet.

"Moderaterna har en stor fläck av afrofobiska tillmälen"

Zouhir menar dock att det inte rör sig om någon "markering".

– Om någon tror att detta är en markering så är man fel ute, vi har lyft upp denna fråga i många år och vi menar allvar med den, regeringen som Moderaterna är en del av, har själva släppt en rapport om afrofobi som visar tydligt det som vi pekat på och försökt alarmera om i många år: nämligen att afrosvenskar drabbas avskyvärt mer av rasism än andra grupper, säger han och tillägger:

– Det är tydligt att Moderaterna har en stor fläck av afrofobiska tillmälen och ett stort jobb framför sig. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

1 timme sedan
Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Umeå, misstänkt stöld i matbutik.", skriver polisen på sin hemsida.