Christoffer Dulny.
Christoffer Dulny. - Foto: © Fotograf Sören Andersson / SÖREN ANDERSSON

17 konstiga saker med SD-toppens "ursäkt"

Under måndagen avslöjades det att SD-politikern Christoffer Dulny stått för en del konstigheter på nätet. Nu har han, typ, förklarat sig.


Rensade på Twitter

Under natten och måndagsmorgonen verkar Christoffer Dulny ha rensat rejält på sitt Twitterkonto. Bara en handfull egna tweets finns kvar, skriver Dagens Media

I ett blogginlägg "förklarar" SD-toppen Christoffer Dulny dagens avslöjande i Expressen där det framkommit att han själv både kommenterat på och tipsat rasistiska sidor. 

Av en mängd skäl går det inte jättebra. Nyheter24 listar varför – från början till slut.

1. "Till att börja med är jag den första att beklaga och be om ursäkt för de generaliserande och onyanserade uttalanden som tillskrivs mig"

Det börjar faktiskt ganska bra med en ursäkt och allt, även om han lägger in en brasklapp med att det är uttalanden som tillskrivs honom.

2. "Till skillnad från merparten av dem som varit pådrivande i skapandet av dagens invandringspolitik och de växande spänningarna i samhället, så är jag uppväxt i en segregerad, mångkulturell förort"

Så för att man är uppvuxen i en förort så är det svårt att vara rasist. Varningsklockorna ringer.

3. "Vissa av de kommentarer som tillskrivs mig gjordes också innan jag blev aktiv i Sverigedemokraterna"

Jamen då så. Det är ju inte konstigt att vara rasist om man inte är med i ett parti!

4. "Jag vill understryka att detta inte är ett försök att ursäkta att jag formulerat mig onyanserat, dumt och hårt"

Men vänta lite nu, började inte hela texten med en ursäkt?

5. "Den kommentar som tillskrivs mig angående nativitetsutvecklingen hos den muslimska minoriteten grundade sig i att jag vid denna tidpunkt hade läst oroande rapporter från utländska författare såsom den amerikanske journalisten Mark Steyn som varnade för att den stora muslimska invandringen och den höga nativiteten inom den muslimska minoriteten i kombination med frånvaron av en politik där invandrare förväntas anpassa sig till det land de invandrat till, riskerade att på ganska kort tid leda till våldsamma motsättningar och snabbt växande problem med fundamentalistiskt och våldsbejakande islamism"

Det här är verkligen en lång mening! Men meningen verkar vara att om muslimer får många barn så blir de terrorister. Det känns lite... rasistiskt?

6. "I dag är min syn på de aktuella problemen och på islam mer nyanserad"

Bra där!

7. "Min uppfattning idag är att politiker inte bör ägna sig åt den typ av resonemang som jag då gjorde och jag ber uppriktigt om ursäkt för den anstöt som jag förstår att min kommentar har givit upphov till"

Det här känns lite som ett försök att att ursäkta att du formulerat mig onyanserat, dumt och hårt?

8. "Angående min kommentar kring romer vill jag framhålla att denna grundade sig på mina personliga erfarenheter under uppväxten. Jag skall inte sticka under stol med att många av dessa erfarenheter var negativa"

Så det var därför det "kändes viktigt att påpeka" att det handlade om "ett zigenarnamn" under en artikel på Avpixlat?

9. "Jag vidhåller att om integrationen och den romska minoritetens levnadsvillkor skall kunna förbättras så måste man parallellt med fokuset på det svenska samhällets bemötande av romerna också börja fokusera på normerna och de interna problem som existerar inom den romska gruppen"

Det är alltså ändå romerna det är fel på?

10. "Med detta sagt så inser jag i dag att jag utifrån mina personliga erfarenheter under uppväxten uttryckte mig alldeles för generaliserande, kategoriskt och dömande om hela den romska gruppen"

Se punkt 9.

11. "Jag anser inte att politiker skall resonera på det sätt som jag gjorde och vill be dem som sårats av kommentaren om ursäkt"

Nu låter det lite som att du ursäktar dig igen.

12. "Återigen så handlar detta om en kommentar där jag utifrån min egen personliga livserfarenhet och den upprördhet jag kände inför vissa invandrares oförsvarliga beteende gjorde alltför långtgående generaliseringar och uttryckte mig plumpt och förkastligt. Det är en helt personlig upplevelse och är inte menat att ses som en övergripande omdöme generellt"

Det matchar lite illa med kommentaren att "invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera, köra fulsälj, hetsa etc. De är helt skamlösa och passar därför extremt bra in i denna bransch". För det känns lite som ett övergripande omdöme generellt.

13. "Jag har själv en invandrad farfar såväl som vänner och folk i min närhet och hyser naturligtvis inte uppfattningen att alla invandrare är respektlösa bedragare"

Invandrad farfar sa du? Då kanske vi skulle släppa det här med rasismen då...

14. "Det jag då egentligen ville sätta fingret på med denna kommentar var att en växande grupp av unga invandrare tyvärr har tappat kontakten och respekten med de moraliska rättesnörena både hos sin urspungskultur och hos den svenska majoritetskulturen. Tomrummet fylls tyvärr i många fall med nihilism eller moralen inom den amerikanska gängkulturen, vilket resulterar i antisocialt beteende och fientlighet gentemot majoritetsbefolkningen"

Fast nu känns det ju rasistiskt igen. Mycket rasistiskt.

15. "Även i detta fall vill jag be om ursäkt till dem som känt sig träffade av mitt bristfälliga och oursäktliga sätt att formulera mig"

För att inte vara en ursäktande text börjar det bli väldigt många ursäkter nu.

16. "Att jag tillskrivs ett uttalande om att araber skulle ha 'aggressiva gener' handlar om ett rent missförstånd"

Det låter bra!

17. "Min bevekelsegrund för att fästa uppmärksamhet på händelsen var att jag fann händelsen upprörande på flera plan. Dels kan det naturligtvis upplevas kränkande för den grupp som pekas ut. För mig som har läst juridik var det också särskilt anmärkningsvärt att man här frångår likabehandlingsprincipen på grund av biologiska orsaker. Det var så jag tolkade denna dom och det som jag skrev var en rubrik i ett mail, inte mina personliga åsikter"

Visst känns det skönt att den trogne tipsaren Christoffer Dulny rycker ut för att skicka en länk om ett brottsfall i Italien för att uppmärksamma Politiskt Inkorrekt så att de inte skriver om fallet?

---

En intressant text, kort sagt. Annat som är intressant är att Dulny överhuvudtaget inte kommenterar ett flertal uppgifter i Expressen och Researchgruppens avslöjande. Framförallt den biten om att Dulny som SD-tjänsteman såg till att ge partiet en direktkanal till Politiskt inkorrekt.

Det varken kommenteras eller, ännu mindre, ursäktas.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!