S-kandidaten har bedrivit en aktiv personvalskampanj.
S-kandidaten har bedrivit en aktiv personvalskampanj. - Foto: TT

Socialdemokrat dömd för flera sexövergrepp mot pojkar

En av Socialdemokraternas kandidater till kommunvalet i en västsvensk kommun är dömd pedofil.


200 dömda

Göteborgs-Posten har inför valet granskat politikerna i Västsverige och fått fram att 200 kandidater är dömda för brott. Tidningen har bland annat skrivit om en Gaissupporter som dömts för att ha slagits med en polis vid en fotbollsmatch. Nu kandiderar han till riksdagen för Vänsterpartiet.

SVERIGE. Han kandiderar för Socialdemokraterna till kommunfullmäktige i en västsvensk kommun. Men partiet visste inte om att mannen tre gånger dömts för sexuellt ofredande av småpojkar.

Enligt Göteborgs-Posten dömdes S-kandidaten 2007 för att ha antastat en pojke på ett läger där han var ledare. 2008 dömdes mannen igen efter att ha dragit in en sjuårig pojke i en skogsdunge och förgripit sig på honom.

Blottade sig i bastu

2010 dömdes kandidaten igen, detta efter att ha blottat sig och ställt intima frågor till två pojkar i en bastu på ett badhus i Göteborg.

2012 hade han avtjänat sitt straff och ställde upp i kyrkovalet för Socialdemokraterna. Nu kandiderar han till kommunfullmäktige. 

– Jag lider av en sjukdom och har haft en svår och brokig uppväxt. Jag har fortfarande en kontaktperson som jag träffar för att diskutera de här frågorna och har inte känt någon sådan dragning under de fyra år som gått sedan domen. Det finns ingen risk för återfall, säger kandidaten till Göteborgs-Posten.

Ordföranden: "Vi kommer stänga av honom"

Mannen hävdar att han fyllde i en ansökan där han skrev att han dömts men avtjänat sitt straff. Det vet dock den lokala S-ordföranden ingenting om.

– Jag kände inte till någonting. Jag har kollat med valberedningens ordförande och han säger att den här personen inte fyllt i någonting om några domar i den kandidatförsäkran som alla våra kandidater måste lämna in. Vi kommer stänga av honom från alla aktiviteter framöver i valrörelsen. Skälet till det är att han inte kan representera oss med det register han har, säger ordföranden till Göteborgs-Posten.

Enligt ordföranden hade kandidaten kanske fått fortsätta om han informerat lokalavdelningen från början.

Kandidaten har bedrivit en aktiv personvalskampanj under valrörelsen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!