1 av 7
- Foto: tt bild
Jonas Sjöstedt förklarar självklarheten i Vänsterpartiets politik.
2 av 7
Jonas Sjöstedt förklarar självklarheten i Vänsterpartiets politik. - Foto: Claudio Bresciani
3 av 7
- Foto: tt bild
Mattias Karlsson
4 av 7
Mattias Karlsson - Foto: Claudio Bresciani
5 av 7
- Foto: Claudio Bresciani
Anna Kinberg Batra och Stefan Löfvén tackade varandra för ett bra samarbete med decemberöverenskommelsen.
6 av 7
Anna Kinberg Batra och Stefan Löfvén tackade varandra för ett bra samarbete med decemberöverenskommelsen. - Foto: Claudio Bresciani
Riksdagshuset
7 av 7
Riksdagshuset - Foto: TT News Agency / Henrik Montgomery

8 punkter som sammanfattar partiledardebatten

Årets första partiledardebatt innehöll både det ena och det andra. Orkade du inte heller titta? Här kommer 8 punkter som ger dig koll.


Så fungerar en misstroende- förklaring

På förslag av minst 35 av riksdagens ledamöter kan riksdagen avsätta ett statsråd eller hela regeringen. Vid sådant misstroendevotum krävs att en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen. Om misstroendet gäller statsministern måste regeringen avgå. Regeringen kan inom en vecka söka väljarnas förtroende genom att upplösa riksdagen och utlysa extra val.

1.Statsminister Stefan Löfven (S) inledde debatten och pratade i sitt anförande om hur det nu är dags att satsa på försvaret.

– Åren av nedskärningar är över, sa han, och fortsatte med att säga att man ska undersöka möjligheten att skicka svenska trupper till Irak för att delta i arbetet mot IS.

Han nämnde också terrordåden i Paris, och fastslog att terrorismen aldrig ska få tysta det fria ordet. 

2. Anna Kinberg Batra (M) tog sedan plats i talarstolen och tackade Stefan Löfvén för arbetet med decemberöverenskommelsen. Men den nya Moderatledaren markerade också tydligt att hon inte var nöjd med regeringens tempo. 

– Reformtempot är till och med lägre än Ingvar Carlssons, sa hon till regeringen som inte genomdrivit en enda reform under de första 100 dagarna vid makten. 

Stefan Löfvén svarade på kritiken genom att hänvisa till att regeringen lagt tid på att avvärja nyvalshotet.

3. Sverigedemokraterna meddelade redan i mellandagarna när decemberöverenskommelsen presenterades att man planerade att lämna in en misstroendeförklaring. Mattias Karlsson (SD) stod för debattens mest spännande inslag då han förklarade att de gör verklighet av hotet. 

– Jag tycker att Stefan Löfven är en sympatisk person. Men som statsminister har han inte mitt förtroende, sa han. 

Att misstroendeförklaringen går igenom är dock högst otroligt, alla partier har nämligen meddelat att de lägger ner sina röster. Även Mattias Karlsson kommenterade, föga förvånande, terrorattackerna i Paris.

– Det är sällan som Olof Palmes ord om satans mördare varit så aktuella, sa han. 

Användandet av Palmes citat fick statsministern att "bli illamående".


4. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin (MP) uppmärksammade inte helt oväntat, miljön. Han sa att satsningar på miljöfrågor minskade med 22 procent när regeringens budget föll. I egenskap av utbildningsminister pratade han också om skolan.

– Hur många böcker man har därhemma ska inte avgöra vilket betyg man kan få, sade han.

Annie Lööf kontrade med att säga att skolan fått mer pengar med Alliansens budget.

– Det måste glädja utbildningsministern, sa hon. 

5. Annie Lööf (C) pratade även hon i sitt anförande om dådet i Paris, men sa också att man inte bör glömma ebolaepedemin som fortfarande härjar i Västafrika. Hon kommenterade också MP:s tillfälliga paus i bygget av Förbifart Stockholm.

– Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket (vilket för övrigt är ett citat av S-politikern Gustaf Möller).

– Det är inte Miljöpartiets tankepaus, det är stockholmarnas tankepaus, kontrade Fridolin.

Till SD:s Mattias Karlsson sa Annie Lööf:

– De tre rödgröna partierna är större än alliansen och jag är ledsen, men SD kommer aldrig att bli det femte Allianspartiet.

6. Jonas Sjöstedt (V) inledde även han med att prata om händelserna i Paris och vad det har för betydelse för yttrandefriheten. Anna Kinberg Batra frågade i en replik hur jobben skulle bli fler med Vänsterpartiets politik. Vänsterledaren svarade med att en vänsterpolitik är bättre för ekonomin eftersom en mer jämlik ekonomi är bättre för samhälle.

– Ni har helt enkelt fel, avslutade han.


7. Jan Björklund (FP) fokuserade inte helt oväntat på en av sina hjärtefrågor i anförandet: skolan. Han menade att de sjunkande skolresultaten idag är ett resultat av den "flummiga" skolan under 70- och 80-talet. Jonas Sjöstedt tog i en replik upp HBTQ-frågor och frågade bland annat hur Folkpartiet ställer sig till att eventuellt införa ett tredje kön.

– Jag kan inte ta ställning till förslagen på studs men är beredd att sätta mig i samtal och diskutera frågan, svarade Jan Björklund. 

8. Göran Hägglund (KD) var den bland partiledarna som visade mest välvilja mot SD, eller i alla fall mot dess väljare. Han ägnade en stor del av sitt anförande åt att prata om integrationspolitik.

–Jag tror att vi måste tala med SD:s väljare utan att för den skull anamma deras politik. Vi i KD har börjat med det, sade han.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!