Nu kan det bli skolavslutning i kyrkan igen.
1 av 5
Nu kan det bli skolavslutning i kyrkan igen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Alliansen vill, med stöd av SD, tillåta ”enstaka konfessionella inslag".
2 av 5
Alliansen vill, med stöd av SD, tillåta ”enstaka konfessionella inslag". - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Det ska även vara okej att nämna gud och sjunga psalmer.
3 av 5
Det ska även vara okej att nämna gud och sjunga psalmer. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Något som kan bli aktuellt redan till sommaren.
4 av 5
Något som kan bli aktuellt redan till sommaren. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Beslutet väntas gå igenom i april i år.
5 av 5
Beslutet väntas gå igenom i april i år. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Nu ska skolavslutning i kyrkan med kristna inslag tillåtas igen

Redan till sommaren tänker Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna, tillåta skolavslutningar i kyrkan. Detta på grund av att det ska bli tillåtet med "enstaka konfessionella inslag". Det kommer även vara okej att prata om Jesus och sjunga psalmer.


I dag får det i svenska skolor inte förekomma några religiösa inslag under skoltiden, bortsett från religionsundervisningen. Något som lett till att vissa skolor i landet tolkat det som att det inte går att ha varken jul- eller sommaravslutning i kyrkan. Samma sak gäller med psalmer – där har vissa bara vågat sjunga första versen i "Den blomstertid nu kommer", eftersom den inte nämner gud.

Det vill Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna, nu ändra på.

– I Sverige är ju kristendomen en viktig del av kulturarvet och då tycker jag att man kan prata om det kulturarvet, säger Christer Nylander (FP), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, till SVT.

Om barn som inte är kristna säger han att alla ska kunna vara med på avslutningarna. Att man inte sal tvinga barn att be eller läsa trosbekännelse, men att alla däremot kan sjunga psalmer som "Den blomstertid" och "Sankta Lucia".

Bildkälla: TT bild

Stoppa diskussionen

Avslutningars vara eller icke vara i kyrkan har varit ett hett ämne de senaste åren. Nu föreslår Alliansen en ändring av skollagen som ska få stopp på diskussionen. Detta genom att tillåta "enstaka konfessionella inslag" – vilket då gör det möjligt att ha avslutning i kyrkan och prata om gud, rapporterar SVT.

Och SD ställer sig bakom förslaget, vilket gör att det mest troligt kommer att röstas igenom den 16 april under riksdagsbehandlingen.

– Vi ser inget konstigt med att ändra skollagen. Sverige har varit ett kristet land i tusen år och vi känner att vi försöker bevara de traditioner som finns, säger Stefan Jakobsson, sverigedemokrat i utbildningsutskottet, till SVT.

Ifrågasatt utredning

Utbildningsminister Gustav Fridolin tycker att diskussionen är konstig.

– Just inom skolan så tror vi att vi kan gå in och diskutera vilka detaljfrågor som helst. Jag litar på rektorer, att de kan organisera bra skolavslutningar där alla elever får plats oavsett hur vi skriver lagstiftningen, säger han till SVT och betonar att tunga remissinsatser tidigare ifrågasatt utredningen bakom förslaget, som togs fram av förra regeringen.

/
/
/
Gud
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska avslutningar hållas i kyrkan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.