Vad händer nu inom SD?
1 av 6
Vad händer nu inom SD? - Foto: tt bild
Splittringen är total.
2 av 6
Splittringen är total. - Foto: tt bild
3 av 6
- Foto: TT bild
4 av 6
- Foto: tt bild
5 av 6
- Foto: tt bild
6 av 6
- Foto: tt bild

5 saker som kan hända efter maktstriden inom Sverigedemokraterna

Kommer ett nytt parti bildas? Vidgas sprickorna? Nyheter24:s politiske reporter Karl-Anders Lindahl skriver om vad som kommer hända inom SD och SDU nu.


SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne kommer med största sannolikhet att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Men vad händer nu? Nyheter24:s politiske reporter Karl-Anders Lindahl listar några tänkbara utgångar.

1. SDU bildar ett nytt parti

Sverigedemokraternas ungdomsförbund har en stor ideologisk strid med moderpartiet, och vill dra politiken åt ett mer nationalistiskt håll. Att Gustav Kasselstrand och William Hahne lagom till nästa val upplöser ungdomsförbundet och bildar ett nytt parti med mer nationalistisk riktning är inte helt omöjligt. Man har en stark rörelse ute i landet och många medlemmars förtroende. Frågan är bara om radikal nationalism kan locka väljare. Men med tanke på exempelvis Front Nationals framgångar i Frankrike kan det här alternativet kännas lockande för SDU.

Sannolikhet: Troligt

Bild:TT

2. Större ideologiska sprickor

I vilket annat parti som helst hade en strid av den här graden bidragit till en större öppen strid, där företrädare går ut och kritiserar ledningen och börjar diskutera den politiska riktningen. Men toppstyrda SD är inte som andra partier. Här finns en tystare och mer stängd kulur där man inte ifrågasätter eller utmanar toppens idéer. Snarare lär den här striden göra partiets medlemmar ännu räddare för att uttrycka sig.

Sannolikhet: Mycket liten

Bild:TT

3. Kasselstrand utökar striden och utmanar partitoppen

Gustav Kasselstrand kanske är impopulär hos SD-toppen. Men glöm inte att han är SDU-ordförande av en anledning – förbundets medlemmar gillar honom. Men hur stort stöd kan han egentligen mobilisera? Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har Kasselstrand tidigare varit intresserad av partiledarposten. Om det stämmer lär suget knappast blivit mindre efter den här striden.

Sannolikhet: Fullt möjligt

Bild:TT

4. Kasselstrand avgår

Det finns tekniskt sett en möjlighet att Kasselstrand helt enkelt ger upp kampen om att försöka ratta ett isolerat ungdomsförbund. Men Kasselstrand har varit tydlig med att han värdesätter den demokratiska processen och medlemmarnas vilja. Dessutom får Kasselstrand svårt att uträtta något konkret om han kastar ut sig själv i kylan. Sunt förnuft, principer och stolthet lär stå i vägen här.

Sannolikhet: Näst intill obefintlig

5. SD suger upp SDU

Det vore så klart smidigare för SD att helt ta kontroll över ungdomsförbundet. Tidigare har ledningen försökt kuppa in både Henrik VInge och Paula Bieler som ordförande för att få ett mer lydigt ungdomsförbund. Skulle man lyckas med en sådan lösning kommer ungdomsförbundet endast bli en tom fasad, specialdesignad för att locka till sig unga väljare, men som helt saknar egen politisk riktning.

Sannolikhet: Mycket troligt

Bild:TT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.