Nyheter24 listar.
1 av 8
Nyheter24 listar. - Foto: TT/Ap
1.
2 av 8
1. - Foto: TT/Ap
2.
3 av 8
2. - Foto: TT/Ap
3.
4 av 8
3. - Foto: TT/Ap
4.
5 av 8
4. - Foto: TT/Ap
5.
6 av 8
5. - Foto: TT/Ap
6.
7 av 8
6. - Foto: TT/Ap
7.
8 av 8
7. - Foto: TTAp

7 saker att veta inför det brittiska valet

Valet i England närmar sig – och det är på tiden att lära sig lite mer.


1. Det är jäkligt jämnt

Det är bara veckor kvar – men avstånden mellan de olika partierna är pyttesmå. I en Yougov-undersökning som Svenska Dagbladet hänvisar till får regeringspartiet Tory 35 procent – en procent mindre än den främsta oppositionen i Labour. Övriga är rejält vindseglade även om främlingsfientliga och högerpopulistiska Ukip får tretton procent, följda av Liberaldemokraterna med åtta och De gröna låg i den mätningen på fem.


Bild: TT


2. Just det ja, Ukip

Ett parti som liksom sina motsvarigheter i Europa traskat framåt trots att partiledaren Nigel Farage sagt saker som att han "förstår om man inte vill bo bredvid rumäner" och att "de flesta över 70 har problem med homoäktenskap". Och de kommer att öka från de 3,1 procent som inkasserades i det förra valet.

Samtidigt så når de antagligen inte de resultat som många av anhängarna trott varit möjliga – och enligt Telegraph finns stora chanser att det utbryter interna strider inom partiet efter valet.

Bild: TT


3. Men nu skiter vi i dem och kollar vilka som faktiskt kan bli störst

Vilket, precis som vanligt, bara är Tories eller Labour. Konservativa eller sossar, om man nu ska vara sån.

Trots att andra partier nu är större än vad de varit så lär det alltså, förutsatt att ingenting extremt oroväckande händer, bli en premiärminister från något av de två lägre – precis som det varit sedan 1922.

Bild: TT


4. Alltså David Cameron – eller Ed Miliband

Den nuvarande premiärministern David Cameron eller Labour-ledaren Ed Miliband alltså. Den förstnämnda med erfarenhet från att ha landets allra högsta post, med de politiska för- och nackdelar som det innebär – och den senare fram till nyligen känd som en tämligen karriärinriktad tråkmåns, som vann kampen om partiledarposten mot sin egen bror, men som bara de senaste dagarna fått ett högst oväntat fanfölje.

Bild: TT


5. Ed har nämligen blivit en sexsymbol

Och det var det ingen som såg komma. Men helt plötsligt var #milifandom en grej. En collegestudent vid namn Abby startade en hashtag – och vips var Ed Miliband en politiker med en stor fansskara på nätet bland, främst, unga kvinnor. Faktiskt så, ingen verkar riktigt fatta hur det gick till – men nu är det så!

Bild: TT


6. Men hallå, de viktigaste frågorna?

Well, där är det lite som vanligt – den viktigaste frågan kommer att vara ekonomin. Tories hävdar att de nu lyckats fixa till ekonomin som Labour pajade – och Labour hävdar att politiken från motsidan bara sabbat för medel- och arbetarklassen. Alltså precis som vanligt.

Bild: TT


7. Men mer då?

Tja, skottarna (som har 59 platser i parlamentet, Wales har 40 och Nordirland 18) och det största partiet SNP kan mycket väl komma att ställa till problem för Labour eftersom att de lär ta en jäkla massa mark. Makt som SNP i sådana fall lär använda för att pressa Labour åt vänster.

Samtidigt kommer landets invandring även det att bli en huvudfråga – och Miliband har till och med bett om ursäkt för partiets tidigare politik. Frågan drivs främst framåt av Ukips framgångar – och samtidigt uppmanar ledande företrädare för Tory Ukip-anhängare att rösta på det partiet för att undvika en vänstersväng.

Så vad vet vi? Kort sagt – inte jättemycket mer än att det är val den sjunde maj och att det kommer att bli jämnt.

Bild: TT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.