Fy fas-en Löfven.
1 av 4
Fy fas-en Löfven. - Foto: tt bild
Nu är det fler någonsin i Fas 3.
2 av 4
Nu är det fler någonsin i Fas 3. - Foto: tt bild
Löfvens socialdemokrater gick till val på att lägga ner Fas 3.
3 av 4
Löfvens socialdemokrater gick till val på att lägga ner Fas 3. - Foto: tt bild
På Arbetsförmedlingen vet man inte riktigt varför det blivit så här.
4 av 4
På Arbetsförmedlingen vet man inte riktigt varför det blivit så här. - Foto: tt bild

Trots Löfvens löften – nu slår Fas 3 rekord

Regeringen lovade lägga ner Fas 3. Nu är det fler än någonsin i åtgärden.


Det hårt kritiserade Fas 3, ett program för att sysselsätta långtidsarbetslösa utan att företag behöver betala ut lön, är större än någonsin.

Just nu finns 36 275 personer i programmet, trots att Socialdemokraterna lovade att lägga ner åtgärden. När Alliansen satt i regeringsmakten var antalet personer i Fas 3 som mest 35 456, skriver SVT.

Men nu slår alltså Fas 3 nytt all time high, trots regeringens löften.

Arbetsförmedlingen vet man inte riktigt varför ökningen har skett nu, men det kan vara så att arbetsgivare och kommuner väntar på nya politiska beslut från regeringen.

– En förklaring kan vara att färre stora arbetsgivare, som kommuner, väntar med att anställa långtidsarbetslösa med stöd i avvaktan på de åtgärder som utlovats, som extratjänster till exempel, säger Torbjörn Israelsson, analytiker på Arbetsförmedlingen till SVT.

Kritiken mot Fas 3 har bland annat handlat om att företag får betalt för att anställa långtidsarbetslösa utan att riktigt ha något åt dem att göra. Flera har tjänat stora pengar på att bara anställa personer i Fas 3.

– Vi stänger Fas 3 om vi fick bestämma. Det är vad vi säger nu. I stället ska dessa människor bort ifrån återvändsgränden, sa Stefan Löfven på en pressträff under valrörelsen.

Bild:TT

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Fas 3 läggas ner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.