Stefan Löfven.
1 av 3
Stefan Löfven. - Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Jaara Åstrand.
2 av 3
Johanna Jaara Åstrand. - Foto: JESSICA GOW / TT
Mobiler ska kunna beslagtas i förebyggande syfte.
3 av 3
Mobiler ska kunna beslagtas i förebyggande syfte. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Löfven vill att skolor ska kunna beslagta mobiler från elever

Och det ska kunna ske i förebyggande syfte.


Statsminister Stefan Löfven berättade i en intervju med Ekot att han vill göra det möjligt för skolor att beslagta elevers mobiltelefoner, också innan en lektion har börjat. Det ska alltså kunna ske i förebyggande syfte utan att någon ordningsstörning har inträffat.

Förslaget från Löfven kritiseras av Lärarförbundet som ifrågasätter om Sveriges högsta politiker verkligen ska gå in och detaljstyra lärarnas arbete.

– Framförallt så förvånar det mig att vi har en statsminister som går in i den här typen av detaljfrågor i utbildningspolitiken. Vi behöver politiker som tar tag i de stora utmaningarna och det är inte mobilernas vara eller icke vara i klassrummen. Det är en bedömning som lärare måste få möjlighet att ta från situation från situation, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet till Sveriges Radio.


Johanna Jaara Åstrand. Bildkälla: TT

Idag finns det möjlighet för lärare att omhänderta en mobiltelefon om den stör ordningen i klassrummet, men statsministern vill nu alltså gå längre än så. Lärarförbundet tycker att det är att fokusera på fel frågor i skolpolitiken.

– Jag reser land och rike runt och träffar lärare och inte en enda gång har de bett mig att lyfta den här frågan med landets ledande politiker, utan det är helt andra frågor som lyfts, säger Johanna Jaara Åstrand till SR.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!