Ebba Busch Thor var med på listan.
1 av 3
Ebba Busch Thor var med på listan. - Foto: MAJA SUSLIN / TT
2 av 3
- Foto: tt bild
Mats Odell var också ett av toppnamnen.
3 av 3
Mats Odell var också ett av toppnamnen. - Foto: Claudio Bresciani / TT

SD hade planer på att värva Ebba Busch Thor

De hade flera toppolitiker på sin önskelista.


Sverigedemokraterna hade planer på att värva toppolitiker från bland annat Kristdemokraterna.

Inför extravalet gjordes en önskelista med bland annat KD-ledaren Ebba Busch Thor, ex-ministern Mats Odell och KDU:s Sara Skyttedal.

– Eftersom vi är ett parti som växer väldigt fort kan vi ha nytta av att knyta till oss duktiga och kompetenta politiker, säger SD:s presschef Henrik Vinge, till Aftonbladet.

Ville värva

Efter att statsminister Stefan Löfven (S), sagt att han tänkte utlysa extraval möttes SD:s partiledning och flera nära medarbetare och diskuterade en ny strategi. Enligt ett protokoll som Aftonbladet tagit del av var planen att locka över flera toppolitiker från både Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Vill inte kommentera

Enligt Vinge fanns det "ett antal" personer som visat att de står närmre SD än andra partier i vissa frågor, vilket gjorde dem intressanta för eventuell värvning. Han vill dock inte kommenterar om det förts några samtal.

– Jag vill inte kommentera om det eventuellt funnits några diskussioner och vad det i så fall ledde fram, säger han till Aftonbladet.

Avfärdar ryktet

Men politikerna avfärdar ryktena och säger sig inte ha fått någon förfrågan om partibyte. Sara Skyttedal, ordförande i ungdomsförbundet KDU förstår inte vad hennes namn gör på listan.

– Det är lika obegripligt som att jag inte är högre upp på alla snyggast-listor. Jag kan inte kommentera varför jag finns på andras listor eller inte. Jag har ingen som helst kontakt med dem, säger hon, till Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?