1 av 6
- Foto: tt bild
2 av 6
- Foto: tt bild
3 av 6
- Foto: tt bild
4 av 6
- Foto: tt bild
5 av 6
- Foto: tt bild
Ebba Busch Thor under presskonferens i Almedalen.
6 av 6
Ebba Busch Thor under presskonferens i Almedalen. - Foto: TT

7 viktiga saker Ebba Busch Thor sa i sitt tal

När Kristdemokraternas partiledare höll första Almedalstal handlade det mycket om osäkerhet i omvärlden och familjen.


1. Ryssland

Ebba Busch Thor talade om Gotland, och hur Östersjön kränkts av ryska utbåtar. Vi bor nära ett land som för krig mot ett grannland, sa Busch Thor. Försvarspolitiken har präglats av kortsiktighet, men KD har bidragit till att höja anslagen, sa Busch Thor.

Bild:TT

2. Islamiska staten

Islamiska staten är ett hot mot demokratin. Avsaknad av handling från omvärlden gör det möjligt för IS att fortsätta. Därför krävs ett offensivare arbetssätt från kommunerna. Terrorsvenskars pass ska kunna beslagtas och de ska kunna dömas för landsförräderi.

Bild:TT

3. Sverige ska skicka JAS-plan till Syrien och Irak

För att bidra till kampen mot IS ska Sverige gå in militär genom att skicka JAS-plan till Irak och Syrien.

Bild:TT

4. Flyktingarna

Sverige ska stå upp för asylrätten, men Busch Thor var orolig för hur Sverige ska klara av strömmarna. Därför ska man införa tillfälliga uppehållstillstånd, menar Busch Thor.

Bild:TT

5. Arbetslöshet

Regeringen vill ha en rödgrön soppa där det blir mer lönsamt att inte arbeta och dyrare att anställa, sa Ebba Busch Thor. ”Det är bara käbbel”, sa Busch Thor.

Bild:TT

6. Kvotering och jämställdhet

Kvotering är orättvist. Personer ska behandlas som individer, inte som medlemmar av en grupp, sa Busch Thor i sitt tal. Lagstiftning om kvotering förstärker strukturerna, tycker Ebba Busch Thor. Hon pratade också om hur orimligt hon tyckte det var med så kallade "trigger warnings", och att det leder till att man inte kan utmana varandra. Man ska inte vara rädd för att såra, menar Busch Thor.

Bild:TT

7. Familjer

Statliga ovanifrån lösningar är inte lösningen. Stefan Löfven ska inte bestämma vilken typ av mamma jag ska vara, sa Busch Thor. Hon menar att småbarnsfamiljerna måste myndigförklaras.

Bild:TT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
tyckte du det var ett bra tal?
Tack för din röst!