1 av 3
- Foto: BERTIL ERICSON / TT
2 av 3
- Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT
3 av 3
- Foto: TT BILD

Därför tror Åsa Romson på elallergi

Under Tankesmedjan i P3:s grillning kom det fram att Åsa Romson tror på elallergi.


Det var i torsdagens avsnitt av Tankesmedjan i P3 som vice statsministern Åsa Romson fick frågan "Tror du på elallergi?"

Till utfrågarnas förvåning blev svaret ett tydlig: "Ja."

Detta trots att det inte finns något vetenskapligt stöd för att elallergi överhuvudtaget existerar.

"Inget vetenskapligt stöd"

När Nyheter24 ringer forskaren Lena Hillert säger hon att vetenskapen är tydlig, det finns inget medicinskt stöd för begreppet.

– Det man kan säga är att man tror på att de mår dåligt, men det finns inget vetenskapligt stöd för att det är den faktorn som orsakar besvären, säger Lena Hillert, docent och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet, till Nyheter24.

Foto: TT BILD

"Vetenskapligt belagt tillstånd"

För Nyheter24 förtydligar Åsa Romson sitt uttalande.

– Det som brukar kallas för elallergi är ett verkligt, vetenskapligt belagt tillstånd. De som är drabbade mår dåligt på riktigt, och förtjänar att få en god vård, säger Romson via sin pressekreterare Helena Hellström Gefwert.

"På vetenskaplig grund"

Romson fortsätter:

– Det finns inga vetenskapliga belägg för att deras problem beror på elektromagnetisk strålning, men tillståndet som sådant är i högsta grad verkligt. Miljöpartiets politik är att all offentligt finansierad vård ska vila på vetenskaplig grund.

Samtidigt menar Lena Hillert, som är docent och överläkare, att frågan är felställd.

– Du kan inte bevisa att något inte finns, oavsett om det är tomten, svarta svanar eller vad som helst. Man kan säga att vi inte positivt kan påvisa att det finns, säger Lena Hillert.

Romson under Almedalsveckan. Foto: TT BILD

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!