Skivomslag för Ultima Thule – och gammalt material kopplat till SD.
1 av 2
Skivomslag för Ultima Thule – och gammalt material kopplat till SD.
Alex Bengtsson.
2 av 2
Alex Bengtsson. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Åkesson släpper cover – på Ultima Thules låt

Säljs på bolag som säljer vit makt-musik.


Det har snart gått en månad sedan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson syntes på bild med det högerextrema vikingarockbandet Ultima Thule. Bandet spelade på partiets sommarfest i Blekinge där bland annat kräftor och surströmming stod på menyn.

Och under fredagen kom nya uppgifter som styrker Åkessons nära kontakt med bandet, vars rötter återfinns i rörelsen "Bevara Sverige Svenskt". Nu släpper SD-ledaren en singel med en cover på bandets låt Fädernesland. Något som Ultima Thule gör reklam för på sin Facebook.

– Det är en coverlåt där Jimmie spelar piano och Marcus Örhn sjunger, berättar partiets pressekreterare Henrik Vinge för Nyheter24.

Singeln säljs på en sida där det går att köpa vit makt-musik, i form av av Midgårds söner som beskrivs så här av Expo: "Ultima Thule plöjde ner en del av inkomsterna i produktionen av andra vit makt-band med ett mer uttalat nazistiskt budskap, exempelvis Midgårds Söner, som också varit tämligen framgångsrikt".

Sidan drivs för övrigt av Ultima Thules trummis Ulf Hansen.

Jimmie Åkesson skriver själv om singeln på sin Facebook och meddelar att han ska signera i samband med sitt sommartal.

Faksimil/Facebook

Efter sommarfesten menade Christian Krappedal, presstalesperson för Sverigedemokraterna, att det inte är något problem att bjuda in Ultima Thule till partiets tillställningar.

– Partiet och dess företrädare är noga med vilka man väljer att figurera tillsammans med och tar avstånd ifrån alla högerextrema parter. Att Ultima Thule spelat på skivan är ingenting som strider emot detta, sa Krappedal till Nyheter24 då.

Samma visa verkar gälla nu, och Jimmie Åkesson pratar gärna om bandet, menar Henrik Vinge.

– Han har inga problem att prata om Ultiuma Thule. Han har tidigare sagt att det är en av hans favoritband.

Ultima Thule säger själva att de lämnat allt som har med extremism att göra bakom sig. Men granskningar har visat att bandet på 2000-talet figurerat i högerextrema rörelser flera gånger. 2012

intervjuades de bland annat av det numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

Tidigare i sommar släppte Ultima Thule nyinspelningar på fyra gamla låtar. Och omslaget, där en vikingliknande figur håller upp en skylt, är snarlikt en gammal sverigedemokratisk affisch med budskapet "Bevara Sverige svenskt".


Sommarfesten och medverkande på skivan är inte det första beviset på Åkessons förkärlek till bandet. Förra året kunde Nyheter24 publicera en unik video där Jimmie Åkesson spelar piano och sjunger Ultima Thules låt Fädernesland.

Något som är problematiskt, om man frågar Expos vd Alex Bengtsson.

– Det är ett band som rörde sig i samma miljö som Sverigedemokraterna rörde sig i och Ultima Thule är en del av Sverigedemokraternas ganska problematiska historia. Någonting som Jimmie Åkesson hela tiden har försökt fly ifrån, sa Bengtsson då till Nyheter24, och utvecklade:

– Därför talar man inte om Ultima Thule för talar man om Ultima Thule då måste man samtidigt tala om Bevara Sverige Svenskt, den rasistiska kampanjorganisation som Sverigedemokraterna kommer ur. Talar man om Ultima Thule då måste man prata om skinnskallar som heilar på konserter och liknande. Talar man om Ultima Thule så måste man tala om andra band som spelat på samma event som Ultima Thule.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!