FP och Björklund går på regeringens linje.
1 av 3
FP och Björklund går på regeringens linje. - Foto: TT Bild
Regeringen har tidigare lämnat ett förslag.
2 av 3
Regeringen har tidigare lämnat ett förslag. - Foto: Bertil Ericson/TT
Stefan Löfven.
3 av 3
Stefan Löfven. - Foto: tt bild

Folkpartiet vänder – går med S och MP i flyktingfrågan

Regeringens förslag om att alla kommuner ska tvingas ta ansvar och ta emot ett antal flyktingar får stöd av Folkpartiet.


Regeringen vill att flyktingmottagandet i Sverige delas mer rättvist bland kommunerna. Därför vill man att alla kommuner ska dra sitt strå till stacken och ta emot flyktingar.

LÄS MER: 9 saker som folk vill att Hans Rosling ska göra

Alliansen har tidigare varit överens om att det ska vara upp till kommunerna själva. Något som Folkpartiet, med ledaren Jan Björklund i spetsen, inte längre verkar hålla med om.

– Jag tycker att det är rimligt att alla svenska kommuner delar detta ansvar på samma sätt som vi nu kräver att alla länder i Europa ska dela det europeiska ansvaret. Det är inte rimligt att några kommuner ställer sig helt utanför, säger Jan Björklund till SR Ekot.

Bildkälla: TT Bild

LÄS MER: Här är inlägget som fått folk att prata om svenskarnas godhet

Alliansen och Sverigedemokraterna, som också vill att kommunerna själva ska avgöra, har tidigare varit i majoritet. Nu kan reglerna komma att ändras. Förslaget säger att alla kommuner ska ta emot ett visst antal från den 1 juli 2016.

En sådan lagstiftning verkar FP stödja.

– Under alliansregeringen så har ju fler och fler kommuner öppnat upp för att ta emot. Det var efter mycket lock och pock, en process som vi satte i gång. Men det är fortfarande så, ser vi nu, att det är ett antal som inte tar emot några flyktingar eller tar emot väldigt mycket mindre än vad man rimligen skulle kunna göra. Då är det rimligt att nu ta nästa steg och då är det ju lagstiftning, säger Björklund till Ekot och fortsätter:

– För vår del kommer vi att stödja ett förslag som läggs fram om det stämmer överens med den utredning som har gjorts och som har presenterats. Det betyder att i ett visst läge kan staten, genom Migrationsverket, tvinga en kommuner att ta emot flyktingar.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!