Martin Kinnunen.
Martin Kinnunen. - Foto: TT/ Pontus Lundahl

Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen kommer att åtalas för grovt skattebrott.


Martin Kinnunen kommer att åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Dessutom kommer ytterligare en person att åtalas, misstänkt för medhjälp till de brotten, det skriver Aftonbladet. Det ska handla om Kinnunens roll som styrelseledamot i SD:s bolag Samtid och Framtid.

Aftonbladet skriver att de brottsliga handlingarna ska ha utförts under 2013 och 2014 – och enligt Ekobrottsmyndigheten ska det röra sig om mycket stora belopp.

"Utredningen har visat att man har deklarerat inkomstskatt och moms felaktigt, vilket i detta fall räknas som grova skattebrott. Vi har också funnit att man har åsidosatt bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen genom att bokföra allt i efterhand, alldeles för sent. Osanna fakturor har även använts som verifikationer i bokföringen", skriver vice chefsåklagare Jakob Holmberg i ett pressmeddelande enligt Aftonbladet.

I ett pressmeddelande kommenterar Kinnunen själv misstankarna, säger att han inte tänker ta någon time out – och att han inte gjort något brottsligt.

– Jag har som hastigast läst igenom åtalsbeslutet och det har inte framkommit något som gör att min syn på detta har förändrats. Detta är en påfrestande situation men jag har inte begått något brottsligt och jag är full av tillförsikt inför att den rättsliga prövningen där jag kommer kunna rentvås från dessa anklagelser. Min förhoppning nu är att tiden inför den rättsliga prövningen blir så kort som möjligt.

/
tal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.